Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a finalizat urmărirea penală în cazul grupului criminal organizat format din cinci cetățeni ai Turciei care au introdus prin contrabandă 79 de kilograme de heroină.

Pe perioada de mai mult de doi ani, procurorii PCCOCS și ofițerii de investigații ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au documentat gruparea criminală, fiind identificate două posibile rute de transportare a drogurilor:

1. Afganistan – Iran – Azerbaidjan – Georgia – Ucraina (feribot) –Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania)
2. Afganistan – Iran – Turcia – Bulgaria – România – Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

Astfel, în cadrul urmăririi penale cu certitudine s-a stabilit că în perioada anilor 2015 – 2017, membrii grupării au procurat patru semi-remorci și camioane de tractare, în care au fost confecționate artizanal locuri special amenajate pentru tăinuirea drogurilor, camuflând activitatea ilegală de transportare a drogurilor în activitatea agentului economic aparent legală, de prestare a serviciilor de transport de mărfuri.

--------------------------------------------- În acest sens, în luna februarie 2018, grupul infracțional a camuflat aproximativ 80 kg de heroină în semi-remorca încărcată cu legume (roșii) care a fost transportată din orașul Istanbul, Turcia, în Republica Moldova, traversând Bulgaria și România.

În rezultatul monitorizării activități infracționale, la data de 23 februarie 2018, au fost efectuate percheziții în raionul Ialoveni, pe teritoriul unui depozit și în semiremorca de model "YILDIZ TRAYLER" în urma cărora au fost depistate și ridicate aproximativ 79 kg de heroină.

De menționat că, la solicitarea procurorilor, livrarea controlată a drogurilor din Turcia s-a realizat în conlucrare cu autoritățile statelor Bulgaria, România, Azerbaijan și Ucraina pe tot parcursul drumului camionul fiind supravegheat non-stop.

Totodată, în cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru asupra mijloacelor de transport, în sumă totală de aproximativ 2 mln. lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, membrii grupării riscă pedeapsă pentru trafic de substanțe narcotice de la 7 la 15 ani închisoare și pentru contrabandă de la 3 la 10 ani închisoare.