Deputații au votat în primă lectură proiectul de lege care prevede pedepse mai aspre pentru șoferii care urcă băuți la volan. Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor respective, aceștia vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni în cazul primei abateri și până la 3 ani în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, transmite IPN.

Proiectul prevede și procedura de înlăturare de la conducerea și reținerea mijlocului de transport. Astfel, se propune ca persoana care conduce mijlocul de transport să se înlăture de la conducere dacă există temei de a presupune că aceasta se află în stare de ebrietate inadmisibilă, produsă de alcool sau de alte substanțe. În aceste cazuri, persoana este obligată să accepte, la cererea organului de constatare, testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge și de eliminări ale corpului pentru analiză.

Totodată, mijlocul de transport al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere se reține și, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, se aduce la parcarea specială sau la cea mai apropiată subdiviziune de poliție. Mijlocul de transport reținut se restituie proprietarului imediat după înlăturarea temeiurilor pentru reținere.

Conform altor modificări, conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool sau sub influența alcoolului, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanțe se sancționează cu amendă de la 17 500 la 25 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.

De asemenea, se propune ca șoferii depistați în stare de ebrietate la volan și care au fost privați de acest drept prin hotărârea instanței de judecată, să fie obligați să frecventeze programul probațional antialcoolic și antidrog stabilit de către consilierul de probațiune.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de plenul Parlamentului.