Suntem în perioada vacanțelor, iar Grecia este una dintre cele mai frumoase destinații pentru care puteți opta. Reporterii Deschide.MD vă vin în ajutor cu detalii utile despre ofertele și condițiile de călătorie în Republica Elenă, prin intermediul unui interviu detaliat cu Anna Colța, directorul Mouzenidis Travel.

- Stimată doamnă Colța, ce reprezintă „Mouzenidis Travel”? – un brand internațional care astăzi este „sinonim” al calitatii serviciilor turistice si a vacanțelor de vis.

- Propriu-zis, Mouzenidis Travel este o companie ce conduce pe piața turistică din Grecia. Reputația ei excelentă se sprijină pe încrederea clienților săi și pe o cultură a calității rar întâlnită. Compania începe să-și răsfețe clienții încă în 1995, prin intermediul unei agenții mici, fondată de Boris Mouzenidis, un georgian cu rădăcini grecești, care revenise în Republică Elenă după destrămarea URSS. A ales turismul, pentru că asta făceau toți în Grecia. Imaginați-vă cum o agenție mica devine, în timp, unul dintre cele mai renumite holdinguri turistice din regiune. Holding care, pe lângă filialele sale din peste 30 de țări europene, deține şi propriile companii de transport, de construcții, de alimentație, unități de cazare și multe altele. Cum a ajuns Mouzenidis Travel în Moldova? - o să mă întrebaţi. Simplu: Grecia m-a cucerit întâi pe mine, iar eu, la rându-mi, am fost încrezătoare că-i va cuceri pe clienții mei. O colaborare cu Mouzenidis Travel pur și simplu nu putea să nu-ți aducă succesul la prag, pentru că brandul acesta este prin definiție un succes. Și vreau să vă spun că aceste convingeri s-au adeverit: din 2010 până astăzi, circa 100 de mii de moldoveni s-au bucurat de vacanțe extraodinare în Grecia, prin intermediul Mouzenidis.

Apropo de calitate: prin ce se deosebeşte Mouzenidis Travel de alte companii de profil?

- Pornesc de la faptul că un procent foarte mare din clienții care ne calcă pragul devin, unlterior, clienți fideli. Un alt indice este faptul că, în plin sezon, putem înregistra un număr de numai 2-3 plângeri pe marginea serviciilor prestate. Și care sunt invariabil soluționate în favoarea clientului. Mouzenidis Travel a înțeles că cedarea în fața unor pretenții mai sofisticate din partea oamenilor îți aduce un plus de valoare, care nu se compară cu nimic. Am avut cazuri când clienții despăgubiți au venit tot la noi în anul următor...  Aceeași atitudine binevoitoare o veți întâlni atât la operatorul care vă va face cunoscută oferta de vacanță, cât la însoțitoarele din autocar, la responsabilii de transfer, la șoferi, la angajații unităților de cazare și la toți ceilalți cu care veți interacționa pe parcursul sejurului.  Un accent aparte îl punem pe siguranță și securitate. Orice client care ne pășește pragul iese de la noi cu un contract și un bon fiscal, deci mișmașurile sau tragerile pe sfoară sunt excluse. Orice șofer de-al nostru nu pornește la drum până nu-și îndeplinește norma orelor de somn. Apropo, autocarele noastre au tot timpul la bord doi șoferi și o însoțitoare care are grija de pasageri. Autocarele sunt confortabile, dotate cu wi-fi pe tot parcursul călătoriei, cu WC, oferă ceai, cafea, pături, iar opririle se fac, obligatoriu, la fiecare trei ore de mers.

Am înțeles de ce ar trebui să alegem Mouzenidis Travel. Dar de ce ar trebui să alegem Grecia?

- Poate oare cineva să pună la îndoială frumusețea peisajelor de acolo: munții, marea, de un azur inconfundabil, albul care domină coloristica și arhitectura orașelor. Apoi bucătăria, căreia îi duci dorul mult timp după ce guşti din minunile ei, tradițiile și specificul local, locurile istorice și excursiile care se organizează de pe o insulă pe alta.

- Dvs ați vizitat Grecia în lung și în lat. Ce regiuni, în Grecia, merită vizitate în primul rând?

- Grecia este frumoasă în toate colțurile ei, nu prea ai ce regreta, dacă alegi această țară ca destinație de vacanță. Eu, totuși, aș recomanda să începeți cu insulele ei. De exemplu, Creta oferă cea mai largă gamă de prețuri: de la apartamente ieftine până la cele mai luxoase hoteluri de pe litoralul grecesc. Avantajul cel mare este zborul direct, pe care îl avem din Chișinău până acolo: în doar mai putin de 2 ore ajungi pe insula.

Ofertele noastre sunt pentru orice destinație de pe teritoriul Greciei: Atena, Halkidiki, Thassos, Corfu, Creta, Rodos, Pieria și multe alte stațiuni. Toate acestea merită văzute! Pe lângă asta, noi organizăm activități din cele mai diverse: circuite pentru shopping, vacanțe pentru copii, pelerinaje, croaziere și altele.

Să vă mai spun ceva din propria experiență: optam pentru pachetele all inclusive când fiica mea era mică. Acum evităm astfel de oferte, pentru că în Grecia ai atât de multe locuri care trebuie vizitate 

Și dacă vorbim de prețuri: în ce marjă se încadrează ele?

- O marjă de sus nu există. Clienții pot cere orice le trece prin cap: să fie duși cu transfer individual, să aibă parte de o cină festivă, să zboare cu un avion privat în vizită pentru o zi spre insula Santorini. Dacă vorbim de prețurile cele mai mici, atunci vă pot spune că acestea încep de la 230-250 de euro pentru o persoană (sapte nopți, cazare în apartamente oferite de localnici). Unii insistă pe un preț minim, dar să aibă mic dejun inclus și atunci prețurile încep de la 280 de euro.

Aș vrea să precizez un aspect important. Datorită faptului că Mouzenidis Travel este un holding care, așa cum am spus mai sus, are sub umbrelă propriile companii de prestare servicii, raportul de calitate-preț este acel punct forte cu care ne putem lauda.

Evident că prețul depinde și de perioada în care este cumpărată foaia turistică. De obicei, cele mai ieftine sunt în luna decembrie, la rezervările din timp, crescând ușor în ianuarie și februarie. Cele mai multe vânzări se fac în ultimele zile ale lui februarie, pentru că atunci este trecerea dintre perioadele în care prețul se schimbă brusc. Rezervarea prpealaabilă îi poate aduce clientului o diferență de preț de 20-30%.

Cum reușiți să creșteți și ce vă doriți Dvs de la piața turistică din Moldova?

- Cresc și creștem datorită echipei bune pe care o avem, dar și a responsabilității și muncii asidue de zi cu zi. Trezirea, la 06:30, o agendă bine planificată, organizarea personala, sunt doar unele ingrediente de bază ale succesului.

Ce-mi doresc de la piața turistică? În primul rând îmi doresc ca moldovenii să revină acasă, ca să aibă mai apoi cine pleca în vacanțe... 

Îmi aduc aminte cu nostalgie de anul 2014, când a fost liberalizat regimul de vize. Un succes comercial pe care nu știu dacă-l vom mai putea trăi vreodată.

În al doilea rând, îmi doresc dezvoltarea culturii vacanței, cultura de a ne odihni la noi în tara. Îmi doresc ca turismul să devina o ramura strategică pentru economia Republicii Moldova.

Totodata, mai multă calitate din partea celor care lucrează în acest domeniu și o mobilizare în breaslă pentru a impune R. Moldova în contextual turistic regional. Cadrul legal din domeniu trebuie pus în concotrdanţă cu standartele internationale.

Iar pentru atingerea acestor scopuri, vreau sa mulţumesc colegilor cu care muncim zi de zi, cot la cot, în cadrul Asociației Naționale a Agentilor Economici din Turism a Moldovei (www.anat.md), al cărei președinte am onoarea să fiu, pe lângă funcția de director general Mouzenidis Travel Moldova.

Date de contact, Mouzenidis Travel

Str. Vasilenco, 38,
Tel: +373(22)874747 +373(22)929288
Pentru agenții: 079974748, 078874747
Pentru turiști: 068847471, 060148484

P.