Astăzi are loc ședința preliminară de judecată în dosarul lui Veaceslav Platon. Acesta este învinuit de escrocherie şi spălare de bani, ceea ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii în proporţii deosebit de mari.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de reprezentantul Procuraturii Generale, Maria Vieru, care a adăugat că ședința de judecată a început la ora 11:00.

Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.

Platon ar fi beneficiat de credite în valoare de peste 800 mln lei de la BEM, utilizând persoane interpuse care, pentru obţinerea banilor, au gajat acţiuni la Moldindconbank, compania ASITO, bunuri imobile ce aparţineau Moldindconbank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă. Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi ale unor companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea, pentru a le conferi o provenienţă legală.

În prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 mln lei.

Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi 10 ani pentru spălare de bani.