În debutul ședinței de astăzi, prim-ministrul Pavel Filip s-a referit la situația deplorabilă în care se află, în prezent, Institutul de Zoologie și Microbiologie al Academiei de Științe a Moldovei după producerea unui incendiu în clădire, la 20 aprilie curent.

La scurt timp după devastarea clădirii, a fost organizată o ședință a comisiei pentru situațiile excepționale, în care s-a decis alocarea banilor pentru a repara acoperișul instituției. ”Noi nu ne-am putut permite ca ploile să distrugă această clădire în continuare, de aceea am alocat banii din bugetul statului pentru reparație. Iar după identificarea celui vinovat, acesta urma să restituie cheltuielile pe care le-a suportat statul”, a menționat Pavel Filip.

În prezent, angajații instituției activează în condiții drastice, iar în urma ploilor apa pătrunde în laboratoare. Astfel, premierul a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării dar și Ministerului Economiei să urgenteze măsurile pentru reparația acoperișului Institutului de Zoologie.

Totodată, Pavel Filip a cerut să fie stabilite cauzele tărăgănării procesului de renovare a acoperișului clădirii. ”Dacă avem bariere de ordin birocratic, înseamnă că trebuie să intervenim și să modificăm acest lucru. O să rog Ministerul Finanțelor să vedem care este problema”, a subliniat prim-ministrul.

De asemenea, șeful Executivului a mai menționat că este necesar în regim de urgență să fie desfășurate procedurile de achiziții. ”Vă rog, nu mai departe decât în ziua de mâine să avem răspunsurile și să-mi spuneți, concret, cine și când va începe a efectua aceste lucrări”, a adăugat Pavel Filip.

Institutul de Zoologie și Microbiologie a fost devastat, în data de 20 aprilie curent, de un incendiu puternic. Focul a afectat o suprafaţă de trei mii de metri pătraţi de acoperiş.