Opțiunile cetățenilor privind vectorul extern al Republicii Moldova sunt foarte diferite: aproximativ 38,7% din moldoveni optează pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 40,3% - pentru Uniunea Economică EuroAsiatică.

Datele au fost prezentate în sondajul prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova cu tema „Influența reformelor asupra situației economice și social-politice în Republica Moldova”. Potrivit aceluiași studiu sociologic, 5,6% din moldoveni nu ar vota nici-una din cele două opțiuni, 7,5% nuar participa la un astfel de referendum iar 7,9 la sută din persoanele respondente sunt indecise.

În același sondaj, oamenii au fost întrebați și ce opțiune vor alege în cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO:

Potrivit rezultatelor 21,9% sunt pentru această aderare, 61,2 la sută sunt împotrivă, 6,7% nu ar participa la vot, 4,5% nu știu ce reprezintă NATO iar 5,7 la sută nu a știut ce să răspundă. 

Autorii susțin că sondajul este realizat în perioada 27 iunie – 7 iulie și are o marjă de eroare de 3%. Finanțarea ar veni de la Adunarea Interparlamentară a CSI.