Banca Națională a Moldovei a scăzut rata dobânzii pentru creditele prima casă de la 9,03% - la 8,07%. Astfel Rata maximă a dobânzii efective a creditului pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie, va fi mai mică cu un 1% față de până acum.

Rata maximă a dobânzii efective a creditului „Prima Casă” este formată din:

Rata de referință pentru Program publicată de către Banca Națională a Moldovei (calculată ca rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni) – în mărime de 4,82%, anterior fiind de 5,78%;
Marjă maximă de până la 3 puncte procentuale aprobată de fiecare Bancă finanțatoare;
Comisionul de garantare de până la 0,25% anual din soldul creditului, sau 0,5% anual din soldul garanției de stat stabilit de Ministerul Finanțelor.

---------------------------------------- Băncile finanțatoare au informat clienții în scris/poșta electronică despre modificările respective, pentru că și persoanele care deja au luat un credit în cadrul programului „prima casă” vor beneficia de această modificare a dobânzii. 

Programul "Prima Casă", lansat de Guvern, este destinat cetăţenilor care au până la 45 de ani, angajați oficial şi care nu au alte credite ipotecare.

Aceştia trebuie să aibă un salariu cel puțin dublu faţă de rata lunară, iar statul le garantează 50% din soldul creditului acordat.

Costul locuinţei nu trebuie să depăşească un milion de lei, iar rata inițială este de 10 la sută din preț.

Recent, lista celor care pot beneficia de o locuinţă a fost extinsă, iar pentru bugetari a fost lansat programul „Prima Casa 2".