Tentativa primarului localităţii Drepcăuţi, Ghenadie Ioxa, de a pune mâna pe bunurile companiei ucrainene „Drebozaci" (care arendat 90 la sută din pământurile localnicilor, onorându-i cu regularitate obligaţiile faţă de ei) ia forme tot mai sofisticate. Cel mai recent episod - dintr-un „serial" în care sunt implicaţi judecători şi executori judecătoreşti, alături de fiul şi soţia primarului - vizează brigada de tractoare, cu utilajele şi construcţiile aferente. Şi fiindcă „ostilităţile" au loc în instanţele din Briceni şi Soroca, localnicii rămân pe post de simpli spectatori.

Ca să fie istoria mai clară, trebuie subliniat că în anul 2000 mai mulți localnici din sat, mai exact 1842, care au obținut cote valorice la brigada de tractoare din sat dar și loturi de pământ în urma privatizărilor, și-au încredințat aceste bunuri unei companii ucrainene - „Drebozaci”!. Această companie și-a respectat, încă de la început, prevederile contractuale și a folosit pământurile oamenilor achitându-le întotdeauna la timp pentru arenda acestora. Mai mult decât atât, „Drebozaci" a investit și în dezvoltarea infrastructurii localității. Potrivit condițiilor contractuale, în 2010 a fost prelungit termenul de arendă a pământurilor din Drepcăuți, dar și a folosirii brigăzii de tractoare.

Timp de 15 ani (2000 - 2015), atât locuitorii din sat, cât și compania ucraineană nu au avut nicio pretenție unul față de altul până când în calitate de primar al Drepcăuților a fost ales Ghenadie Ioxa, originar din localitatea vecină, Criva, unde deja se făcuse cu firme.

După ce a devenit primar, Ghenadie Ioxa a lansat, prin coruperea alegătorilor dar și promisiuni deșarte, un adevărat câmp de speculații, ură și neînțelegeri între locuitorii din Drepcăuți. Acesta încercat de câteva ori să strângă ilegal roada de pe terenurile arendate de „Drebozaci", a blocat brigada de tractoare, ca tehnica agricolă să nu poată ieși în câmp la recoltarea roadei, s-a ajuns până și la amenințări cu arma și chiar la focuri trase! Mai mult decât atât, primarul războinic a mers la omul afaceri din Ucraina și a cerut 50 la sută din capitalul statutar al firmei agricole. Detalii aici.

Vezi detalii aici:

„Război” la Drepcăuți // Sătenii acuză primarul că le distruge localitatea

„Război” la Drepcăuți (ep.2) // Primarul neagă acuzațiile și învinuiește investitorul

În urma acestor acțiuni tipice atacurilor raider, potrivit surselor Deschide.MD, compania ucraineană a decis să se retragă din această localitate și să se ocupe de agricultură în Ucraina, deși contractul de arendă cu locuitorii din Drepcăuți este valabil până în 2021. După ce și-a dus o parte din plan până la capăt, Ioxa, împreună cu fiul său, încearcă să pună mâna și pe brigada de tractoare și tehnica agricolă de-acolo.

Cu doar 3 luni înainte de alegerile locale din iunie 2015, Ghenadie Ioxa convinge aproximativ 135 de persoane din Drepcăuți să-și separe cotele valorice de la brigada din localitate de ceilalți 1426 de locuitori. Potrivit unui proces-verbal întocmit pe 14 martie 2015, pentru acest lucru și-ar fi dat acordul un anume Vasile Cojocari, fiind numit, în mod fictiv, în calitate de reprezentant al tuturor cotașilor, lucru negat ulterior de majoritatea covărșitoare prin deciziile din judecată. 

Războiul de la Drepcăuți începe anume din acest moment, pentru că, mai departe, Ioxa și fiul său, împreună cu judecătorii din Briceni, lasă, practic, sătenii fără o parte din brigadă, și vând bunurile care aparțin celor 135 de locuitori companiei SRL „Capital Plant”, condusă de Cristian Ioxa, fiul

primarului de la Drepcăuți. Cel mai interesant este faptul că, deși a obținut acordul doar a 135 de persoane de a-și separa bunurile de ceilalți cotași, primarul obține, cu ajutorul judecătoarei din Briceni, Viorica Caduc, legalitate în vânzarea unor bunuri de la brigada din sat în numele tuturor cotașilor - 1842 de persoane. Asta după ce fiul lui Ioxa îl atacă pe tatăl său în instanță, ca primarul să recunoască contractul de vânzare-cumpărare a cotelor părți iar pe 21 aprilie 2015, instanța recunoaște acest contract ca fiind unul legal.

Astfel, în luna octombrie 2015, compania „Drebozaci" primește o înștiințare că SRL „Capital-Plant”, condusă de Cristian Ioxa, fiul primarului din Drepcăuți, este noul proprietar al brigăzii de tractoare, care i-a cerut ca atare companiei ucrainene să elibereze spațiul respectiv.

Neregulile admise prima instanță sunt reflectate și în decizia motivată a Curții de Apel Bălți, care a casat hotărârea judecătoriei Briceni și a trimis cazul spre rejudecare unui alt complet de judecată.

Mai jos este anexată decizia integrală a Curții de Apel Bălți:

În octombrie 2016, o altă companie, SRL „Plant Nord”, reprezentată de Natașa Ioxa, soția primarului din Drepcăuți, cumpără de la firma fiului lui Ioxa toate bunurile de la brigada de tractoare, achitând aproape jumătate de milion de lei, preț care este de patru ori mai mic față de cel constatat de Cadastrul din Briceni: aproximativ 2 milioane de lei.

Această tranzacție a fost făcută pentru a pune în aplicare un plan mai complex, dat fiind faptul că pe anumite bunuri de la această brigadă deja erau puse câteva sechestre. În continuare, primarul din Drepcăuți, în încercarea de a scoate aceste sechestre, se adresează unui executor judecătoresc, dar și în instanța de la Soroca, care blochează ca atare o altă parte din bunurile de la brigada de tractoare, ca ulterior să meargă și să ceară ridicarea sechestrului de pe toate bunurile. În această situație, Ghenadie Ioxa scapă de toate piedicile ca să transmită bunurile către compania fiului său, această din urmă fiind datoare companiei conduse de mama lui Cristian Ioxa și soția primarului din Drepcăuți. 

Decizia Judecătoriei Soroca de a permite vânzarea bunurilor de la brigada de tractoare:

Cerere privind suspendarea sechestrului:

În așa mod, primarul Ghenadie Ioxa, fiind anchetat de Centrul Național Anticorupție pentru trafic de influență, încearcă în continuare să pună mâna pe bunurile de pe teritoriul brigăzii de tractoare din Drepcăuți iar oamenii din localitate rămân pe post de spectatori ai „războiului din satul lor” pentru că totul se decide în instanțele de la Briceni și Soroca. Deschide.MD va urmări desfășurarea scenariului din această localitate care se află la granița cu Ucraina și va veni în curând cu un nou episod din epopeea „Războiul de la Drepcăuți”.