Procurorii PCCOCS, în comun cu INI al IGP al MAI, au anunțat astăzi că au finalizat urmărirea penală în cazul grupării „Borman”, condusă de Oleg Pruteanu, iar dosarul a fost expediat în judecată.

Oamenii legii spun că o parte din membrii grupării, printre care capii acesteia, au fost deja reținuți, dar totuși mai sunt membri care sunt în căutare. 

Lilian Bacalâm spune că celor arestați li s-au încriminat circulația ilegală a drogurilor cu scopul de a le vinde. 

„Probele acumulate arată că pe parcursul anilor 2010-2016 au fost traficate aproximativ 750 de kilograme de droguri, care au ajuns pe piața din Federația Rusă. În urma vânzării, membrii grupării ar fi obținut minimum 20 milioane lei. Banii erau legalizați prin diferite căi: prin procurarea imobilelor, a bunurilor mobile, a serviciilor. În cadrul investigațiilor, efectuate cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA, s-a reușit punerea sechestrului pe bunuri în sumă de 8 milioane de lei. Astfel, în cazul unei sentințe de condamnare, bunurile vor fi confiscate în folosul statului”, a declarat Bacalâm. 

Acesta a reiterat că activitatea a început prin anii 2000, însă afacerea propriu-zisă cu hașișul datează din 2012 – atunci când a fost stabilit să fie aduse droguri din Spania în Rusia, prin Republica Moldova – traseu care a fost modificat, ulterior, după ce organele de drept au reținut mai multe capturi considerabile de droguri.

Mai mult, obținerea unor rezultate pe caz a fost posibilă și datorită cooperării cu organele de drept din Spania, Federația Rusia și alte țări europene, pe unde au circulat drogurile. Potrivit lui Gheorghe Ciugureanu de la Inspectoratul Național de Investigație, gruparea „Borman” numără 70 de membri, dintre care 60 urmează sau au fost dați deja în căutare internațională.

Totodată, câțiva suspecți au fost condamnați deja la pușcărie în Federația Rusă, toți activând sub protecția lui Grigore Caramalac, cunoscutul lider în lumea interlopă. 

În prezent, continuă investigațiile pentru identificarea tuturor membrilor. Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele reținute riscă de la 8 ani la 15 ani de închisoare pentru crearea unei organizații criminale, de la 7 ani la 15 ani închisoare pentru trafic ilicit de droguri și până la 10 ani de închisoare pentru contrabandă.

În lumea interlopă, Oleg Pruteanu este cunoscut drept lider al grupării. Acesta a fost reținut, împreună cu trei membri, în luna octombrie 2017, într-un supermarket din Chișinău, fiind plasat în arest preventiv. Chiar și la ora actuală, suspectul, folosindu-se de drepturile sale procesuale, refuză să colaboreze.