Unul din apropiații, lui Veaceslav Platon, supranumitul „Raiderul nr. în CSI” a fost reținut ieri de angajații Departamentului de combatere a crimelor economice din Kiev. Numele acestuia este Alexandru Balică și este unul dintre „asistenţii“ lui Veaceslav Platon în mai multe operaţiuni.

Potrivit site-ului uazmi.org, această persoană a fost reținută pentru a fi extrădat ulterior în Republica Moldova dat fiind faptul că acesta este urmărit penal în baza acuzațiilor de comiterea mai multor infracțiuni grave.

De asemenea, persoana numită mai sus este investigată și de oamenii legii din Ucraina pentru posibila implicare în comiterea de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei.

Alexandru Balica a fost reţinut în luna februarie 2014 de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Motivul reţinerii ar fi avut legătură cu evenimentele de la Victoriabank, de pe piaţa valutară şi afacerea "cumpărarea de deputaţi".

Ulterior Alexandru Balica, a fugit din ţară fără a mai aştepta verdictul instanţei, pentru că procurorii insistau asupra arestării lui. 

Aceste nume apare alături de cel al lui Veaceslav Platon încă în 2010, când înștr-po știre de la unimedia este scris că administrația companiei "Gold Crown" S.R.L. acuza BC "Moldindcobank", că prin acțiuni ilegale dar și în complicitate cu persoane cu funcţii de răspundere şi atribuţii importante din sistemul judecătoresc şi chiar din Parlament, au fost sustrase din proprietatea societăţii activele Fabricii de Zahăr din oraşul Glodeni. 

Printre aceste nume, au fost enunţate Aurel Colenco, Alexandru Balica, Natalia Plugari, I. Gancear, V. Harmaniuc şi deputatul de atunci, membru al AMN, Veacelav Platon. "

Ulterior, la 15 ianuarie 2010, Moldindconbank a depus la Curtea de Apel Economică o cerere de intentare a procedurii de insolvabilitate a Gold Crown. Pe atunci, administrator al insolvabilităţii a fost numit de către Curtea de Apel Economică, la 18 ianuarie 2010, Alexandru Balica, care şi-a asumat şi rolul de director al societăţii.

Acesta, în complicitate cu bancă, a încheiat contracte de vânzare-cumpărare, obiectul cărora a constituit patrimoniul Fabricii de Zahăr din Glodeni. Ulterior, au fost numiţi alţi doi administratori ai insolvabilităţii, Vadim Utica şi Laura Ţurcan. Utica ar fi vândut, prin Fabrica de Zahăr, cantităţi mari de carne şi a îndatorat compania.