Două consultante offshore, una din Cipru și alta de pe un arhipelag din Caraibe, l-au însurat pe un moldovean cu o companie offshore din Bahamas, folosită în cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est – “The Russian Laundromat”. Moldoveanul, însă, spune că nu știe nimic. Asta nu e tot. În combinația creatoarelor de firme offshore mai apare un cetățean al Republicii Moldova, conectat la bancherul Veaceslav Platon – unul dintre arhitecții prăbușirii sistemului bancar din Moldova, dar și una dintre persoanele anchetate pentru suspiciuni privind implicarea în “The Russian Laundromat”, se arată într-o nouă investigație RISE Moldova.

Vizalot Limited a fost înființată, în 2002, în paradisul fiscal din Bahamas și utilizată în mai multe inginerii financiare din Europa de Est. Inițial, a figurat în Ucraina în cadrul unor procese de judecată legate de structura de acționariat a unor mari companii, iar în 2011 a fost folosită într-un litigiu din Republica Moldova, parte din puzzele-ul „Spălătoriei rusești” – mașina prin care rușii au spălat 20 de miliarde de dolari.

Datoria fictivă de 200.000.000 $

Aceasta a apărut după ce, la data de 7 iulie 2010, Vizalot Limited a încheiat un contract fictiv cu o firmă-fantomă din Marea Britanie. Prima s-a oferit să-i achite celeilalte o suma de 200 de milioane de dolari.

Plata urma să fie făcută în termen de 5 luni de la semnarea contractului, iar în calitate de garanți au figurat două companii din Federația Rusă și un cetățean moldovean sărman – inclus în schemă doar ca procesul să fie examinat de judecătorii din Republica Moldova care trebuiau să certifice datoria fictivă printr-o decizie judecătorească.

Așa și s-a întâmplat. Pe 15 februarie 2011, judecătorul Igor Vornicescu de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) a emis o ordonanță prin care a dispus încasarea datoriei de 200 milioane de dolari în beneficiul firmei-fantomă britanice Ronida Invest LLP, reprezentată de un interpus ucrainean.

Banii urmau a fi încasați de la firma din Bahamas Vizalot Limited și de la cele două firme rusești garante. În realitate, doar firmele rusești au acoperit datoria uriașă fiindcă miza era de a scoate „bani murdari” de pe teritoriul Rusiei și de a-i răspândi în Uniunea Europeană.

Judecătorul-avocat și inculpat

Peste un an de la „ordonanța de 200 de milioane de dolari”, judecătorul Vornicescu a plecat din sistemul judecătoresc și a trecut în cealaltă tabără. A devenit avocat.

Acum, fostul magistrat este judecat penal în „Dosarul Laundromat” pentru „pronunțarea unei decizii contrare legii, soldată cu urmări grave”. Procurorii susțin că, Vornicescu nu trebuia să examineze cauza cu o datorie uriașă din motiv că la dosar au fost anexate mai multe documente incomplete, inclusiv acte neautentificate notarial și fără a fi traduse în limba română.

Dosarul penal în care Vornicescu este inculpat se află în examinare în prima instanță, iar dacă va fi găsit vinovat el riscă până la 7 ani de închisoare.

Mai multe detalii despre „căsătoria off-shore” și omul de paie conectat la Platon, puteți citi pe investigația Rise Moldova.