Integritatea teritorială a R. Moldova, Georgie și Ucrainei a ajuns în Congresul Statelor Unite ale Americii. Conform unei rezoluții prezentată de mai mulți congresmani americani, SUA susțin integritatea teritorială a celor 3 state și efortul acestora de a-și menține granițele intacte și de a avea suveranitate politică

Urmează ca rezoluția să fie supusă votului în legislativul de peste Ocean.

Conform documentului, Statele Unite susțin integrarea europeană a celor trei țări și se arată pregătite să întărească  relațiile economice și comerciale în regiune.

De asemenea, legislatorii de la Washington condamnă acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Moldovei, Georgiei și Ucrainei, cer retragerea trupelor și munițiilor de pe teritoriul lor și îndeamnă Moscova să oprească sprijinul militar pentru insurgenții din Ucraina şi să renunţe la acțiunile destabilizatoare din regiunea transnistreană, Osetia de Sud, Abhazia și din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina, eliberând în același timp și peninsula Crimeea, anexată ilegal.

Rezoluția mai cere guvernării SUA, aliaților din Europa și Organizației Națiunilor Unite să pună presiuni asupra Rusiei ca să își respecte angajamentele internaționale.

Congresmanii americani mai solicită ca Washingtonul să se opună și pe mai departe construirii gazoductului Nord Stream II, care , spun legislatorii americani, reprezintă o amenințare la adresa securității Europei.

Rezoluția mai prevede ca Departamentul de Stat să aibă dialoguri cu R. Moldova, Ucraina și Georgia pentru a identifica cele mai bune căi de împotrivire la implicarea Rusiei în viitoarele alegeri din cele trei state.