Victimele deportărilor staliniste vor fi comemorate pe 6 iulie printr-o serie de activități la nivel național. Totodată, peste opt mii de persoane, victime ale represiunilor politice, vor primi ajutor material în mărime de o mie de lei, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a convocat joi, 21 iunie, o ședință de lucru, în cadrul căreia a dispus crearea comitetului organizatoric pentru desfășurarea manifestărilor consacrate Zilei comemorării victimelor deportărilor staliniste.

6 iunie va fi declarată zi de doliu național. În toate localitățile din țară vor fi coborâte în bernă drapelele de stat, iar la ora 10.00 va fi păstrat un moment de reculegere. Totodată, pe întreg teritoriul țării vor fi organizate depuneri de flori la monumentele ridicate în memoria victimelor, mitinguri solemne, expoziții tematice de fotografii, documente și cărți.

Începând cu anul 2016, 6 iulie este Ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste. În urma deportărilor din anii 1941, 1949 și 1951, au avut de suferit circa 87 de mii de persoane.