Beneficiarii tichetelor de masă sau persoanele terțe, care vor comercializa sau vor transmite tichetele în folosință altor persoane, riscă să fie amendate cu 2500-5000 de lei. Sancțiunile sunt introduse în Codul Contravențional prin modificări aprobate de Guvern, transmite IPN.

Dacă angajatorii vor micșora salariile angajaților pe motiv că le oferă tichete de masă, riscă amenzi de peste 10 mii de lei. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru punerea în circulație repetată a tichetelor de masă utilizate sau restituite. Comercianții care vor vinde articole de tutun sau băuturi alcoolice contra tichetelor de masă se vor alege cu amenzi de până la 15 mii de lei. Amenzi de până la 20 de mii de lei sunt prevăzute pentru unitățile de alimentație publică care vor schimba tichetele de masă pe bani.

Potrivit cadrului normativ în vigoare, valoarea nominală a unui tichet de masă trebuie să constituie minimum 35 de lei. Numărul tichetelor transmise salariatului trebuie să fie echivalent cu numărul zilelor lucrate în luna anterioară. Acestea pot fi emise pe suport de hârtie și electronic și nu sunt transmisibile, dreptul de a le utiliza fiind deținut exclusiv de salariat. De asemenea, este interzis schimbul tichetelor contra mijloacelor bănești. Tichetele pot fi utilizate doar cu scopul de a cumpăra produse alimentare, excluzând băuturile alcoolice și articolele de tutun.