Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a sesizat Procuratura Generală în legătură cu  inaugurarea la Comrat a unui monument dedicat grănicerilor pe care a fost gravată harta Rusiei, deși piatra comemorativă era adresată grănicerilor moldoveni. Anunțul a fost făcut de către deputatul liberal, Roman Boțan pe pagina sa de Facebook.

„Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a inspectat monumentul (AIRM) și a constatat că lucrările au fost executate cu abatere de la cadrul legal în domeniu. (...) Ca urmare AIRM a întocmit procesul verbal fiind sesizată Procuratura Generală”, se arată în răspuns oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova lui Boțan după ce acesta recent a adresat o interpelare către Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, prin care solicită prezentarea copiilor actelor și avizelor Consiliului național pentru monumente de for public în legătură cu inaugurarea monumentului cu pricina.

ssssssssssssssAmintim că piatra comemorativă a fost instalată în legătură cu aniversarea a 100 de ani de la fondarea trupelor sovietice de grăniceri, adică 28 mai 1918, dată la care teritoriul dintre Prut și Nistru se afla în componența hotarelor firești ale României Mari.