Peste 680 de mii de atacuri de tip cibernetic au fost înregistrate asupra site-urilor guvernamentale în ziua când s-a desfăşurat cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial. Informaţia primară despre tentativele de spargere a paginilor web de la mai multe instituţii de stat din Republica Moldova a fost confirmată pentru Deschide.MD de ofiţerul de presă al SIS, Daniela Mânzatu, apoi ne-a fost detaliată de directorul CTS, Serghei Popovici.

Un efectiv de circa 25 de administratori au fost "înrolaţi" în ziua alegerilor pentru a ţine piept atacurilor cibernetice. 

Şeful Centrului de Telecomunicații Speciale ne-a spus că 62 de mii de atacuri au fost de tip "thor" şi "proxy". De la ora 18:00 au început un şir de atacuri foarte puternice asupra paginii Ministerului de Externe, însă administratorii CTS au reuşit cu succes respingerea lor. 

Şi pagina CEC a fost atacată, dar nu atât de puternic precum mfa.gov.md. 

Întrebat cum explică problemele tehnice ale paginii CEC după ce a început procesarea buletinelor de vot, Serghei Popovici ne-a spus că dacă ele au apărut la unii  utilizatori de Internet, atunci s-au întâmplat doar din cauza supra-aglomerării acestui site. "În momentele respective pe pagina CEC stăteau în jur de 7000 de utilizatori concomitent". 

Vom aminti că în primul tur al scrutinului prezidenţial pagina de internet a Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova a suferit peste 41.000 de atacuri cibernetice. Conform specialiștilor, ele s-au întețit după ora 21:00, când a început numărarea și procesarea rezultatelor votului.