Reprezentanții Guvernului, Parlamentului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizațiilor Internaționale, Instituțiilor medico-sanitare, precum și donatori voluntari au donat sânge astăzi, 14 iunie 2018, în cadrul unui eveniment public, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

„Ajută pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață!”, este sloganul campaniei de promovare din acest an, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației asupra necesității donării voluntare de sânge pentru salvarea a milioane de vieți, cât și  motivarea donatorilor să continue să doneze sânge și, totodată, să motiveze oamenii sănătoși se alăture și să devină donatori.

„Donarea sângelui salvează milioane de vieți în fiecare an, iar în unele cazuri, este unica șansă în prelungirea vieții. Mă bucură faptul că în ultimii ani numărul donatorilor de sânge este în crestere, ceea ce este un indicator foarte bun pentru sistemul de sănătate. Îmi doresc foarte mult ca lumea să nu fie indiferentă și să contribuie la donarea voluntară de sânge, astfel dăruind viață, dăruind speranță”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Astăzi peste 300 de militari ai Armatei Naţionale au donat sânge, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Potrivit şefului direcţiei medico-militare, locotenent-colonel Sergiu Cîrlan, ministrul Apărării Eugen Sturza, împreună cu 50 de studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun”,  20  militari ai Brigăzii „Ştefan cel Mare” şi Regimentului de Rachete Antiaeriene, au donat voluntar sânge joi, 14 iunie,  la centrul de colectare din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău. Alţi 50 de militari prin contract din Brigada „Dacia” au donat sânge la Cahul.

Tot astăzi deputații și funcționarii Secretariatului Parlamentului s-au alăturat, în mod solidar, campaniei de donare de sânge.

„Mulți colegi deputați au participat, în dimineața zilei de astăzi, la campania de donare de sânge.  Este un gest frumos și nobil  de a oferi speranță de viață celor care au nevoie de ajutor, precum și de a fi solidari Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge ”, a declarat speakerul Andrian Candu la începutul ședinței plenare.

Evenimentul de donare a sângelui se va desfășura până la ora 15.00, în scuarul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare”.

În Republica Moldova, instituţia coordonatoare responsabilă de dezvoltarea serviciului de sânge este Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Instituţia deserveşte zilnic, în mediu, 150 donatori de sânge/componente sanguine. Pentru a acoperi necesitățile sistemului de sănătate în produse sanguine este necesar anual de circa 80000 de donatori, care să asigure asistența la peste 130.000 de pacienți.

În anul 2017, în țară au fost efectuate în total 70361 de donări de sânge, dintre care 60652 donări voluntare și 10807 donări asigurate de administrația publică locală, iar numărul total de donatori a constituit 56976 de persoane. Circa 25% din persoane sunt donatori permanenți, iar 70% din numărul total de donatori, donează de 2 sau 3 ori pe an.

În perioada 24 mai - 14 iunie au fost organizate donări de sânge realizate în cadrul instituțiilor medico-sanitare din republică, distribuite materiale informative, postere și pliante cu tematica promovării donării de sânge, plasate și derulate spot-urilor publicitare în mass-media, etc.

Marcarea anuală a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății și are rolul de a exprima recunoștința donatorilor de sânge pentru gestul lor de a contribui la salvarea vieților fără a aștepta o recompensă în schimb și în același timp de a spori gradul de conștientizare a necesității asigurării calității, siguranței și accesului la sânge și produse sanguine pentru pacienții aflați în dificultate.