Partidul Socialiștilor își exprimă îngrijorarea în legătură cu reținerea unor persoane politice și activiști civici din regiunea transnistreană. Este vorba despre Oleg Horjan, deputat în organul legislativ al autoproclamatei republici, și câțiva dintre prietenii săi.

Într-o adresare publică către administrația transnistreană, PSRM menționează că Oleg Horjan este cunoscut ca un adevărat patriot, manifestă respect față de trecutul istoric, este adept al identității moldovenești, integrării eurasiatice și relațiilor de prietenie cu Federația Rusă. Totodată, este și un oponent convins al unionismului și aderării la NATO.

„Partidul Socialiștilor condamnă cu vehemență manifestările de violență sub orice formă, în special față de colaboratorii organelor de drept. Suntem convinși că fiecare persoană trebuie să aibă dreptul de a-și exprima liber poziția politică și de a organiza proteste pașnice”, se spune în adresare. Formațiunea face apel de schimbare a măsurii preventive și de eliberare a persoanelor reținute.

Amintim că Oleg Horjan a fost lipsit de imunitate și reținut pe 6 iunie. El este învinuit de organizarea, pe 2 iunie, a unui miting neautorizat „împotriva guvernării” (regimului separatist de la Tiraspol, n.r.).


ppCa măsură preventivă luate de instanța de judecată, Oleg Horjan îşi va petrece următoarele două luni în izolatorul de detenţie preventivă din Tiraspol.