În drum spre Soroca unde a participat la deschiderea iarmarocului „Produs de Soroca”, ministrul Chiril Gaburici s-a documentat despre activitatea şi programele de dezvoltare ale Aeroportului Internațional Liber „Mărculești”. Ministrul Economiei și Infrastructurii a discutat cu echipa aeroportului despre dificultățile cu care se confruntă, oportunitățile oferite de întreprindere, dar și despre planurile de dezvoltare a acesteia.

Trebuie să analizăm posibilitatea modernizării Aeroportului de la Mărculești și dezvoltarea infrastructurii adiacente, astfel încât să valorificăm la maxim potențialul acestuia. Rezidenții aeroportului beneficiază de facilități vamale și fiscale, și au dreptul să practice mai multe genuri de activitate, cum ar fi comerțul cu ridicata, sortarea, ambalarea, marcarea și alte operațiuni cu mărfuri. Mai mult, aeroportul este amplasat favorabil, la intersecția căilor comerciale și economice, ceea ce creează facilități pentru investitori. Este singurul aeroport care acces la transportul avia, feroviar și rutier”, a subliniat Chiril Gaburici.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a reiterat că întreprinderea de stat prezintă interes pentru investitorii străini, care sunt dispuși să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

Vom aminti că în vara anului trecut Cabinetul de Miniștri a adoptat luni o hotărâre prin care „Aeroportul Internațional Mărculești” a fost trecut de la balanța Ministerului Apărării la cea a Ministerului Economiei. Aeroportul a fost transmis în contextul în care „în ultimii ani, activitatea întreprinderii se înrăutățește în mod constant, în pofida măsurilor întreprinse”, era menționat în nota informativă a proiectului. 

-- În luna mai, curent, Premierul Pavel Filip a discutat despre posibilitățile de dezvoltare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu implicarea concernelor internaționale. Discuțiile au fost purtate cu Dieter Posch membru al Consiliului de Administrare al Aeroportului Frankfurt, ex-ministru pentru afaceri economice, transport și dezvoltare regională din Hessen, Republica Federală Germania.

Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti" este situat la şase kilometri de oraşul Floreşti şi 150 de kilometri de Chişinău. A fost fondat în ianuarie 2004 în baza unei foste unități militare sovietice, având în prezent o destinație civilă. Aeroportul are drept scop dezvoltarea transporturilor aeriene, serviciilor aeronautice, producerea industrială orientată spre export şi o activitate comercială externă.