Procuratura Anticorupţie anunţă despre reţinerea şi punerea oficială sub învinuire a patru persoane din fosta conducere a Băncii Comerciale „Unibank" pentru încălcarea regulilor de creditare, gestionarea defectuoasă şi frauduloasă a băncii şi escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Printre persoanele reţinute şi puse sub învinuire figurează fostul preşedinte, şeful-adjunct al direcţiei trezorerie, şefa secţiei verificare a riscurilor de creditare şi un membru al comitetului de creditare ai BC "Unibank". Toţi patru sunt învinuiţi că, în perioada 2013 – 2014 ar fi acordat mai multor agenţi economici 4 credite neperformante în sumă totală de 16 milioane dolari şi 15 milioane euro. Ca urmare a acţiunilor ilegale ale învinuiţilor, instituţia bancară a fost prejudiciată în proporţii deosebit de mari, iar la finele anului 2014 a fost instituit regimul de administrare specială la respectiva bancă.

În prezent, fostul preşedinte al BC „Unibank" este cercetat în stare de arest la domiciliu; în privinţa celorlalţi învinuiţi, care au conlucrat cu procurorii, au fost aplicate măsuri non-privative de libertate.

Procuratura anticorupţie, de comun cu CNA, continuă acţiunile de urmărire penală în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în schema infracţională, precum şi a stabilirii altor circumstanţe relevante pentru urmărirea penală.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă până la 15 ani închisoare.