Procuratura Generală a examinat scrisoarea Agentului Guvernamental, Oleg Rotari, prin care se cere examinarea în limita competențelor, a oportunității începerii urmăririi penale în privința mai multor factori de decizie responsabili de pierderea dosarelor la CEDO. Într-o declarație pentru Deschide.MD, adjunctul procurorului General, Mircea Roșioru, spune că lista celor 61 de cazuri vizate în scrisoarea lui Rotari a fost categorizată și pe fiecare categorie în parte urmează să se acționeze separat. Din toată lista există câteva cazuri în care sunt premize reale de inițierea a unor dosare penale.

„Ceea ce am făcut noi în primul rând, am încercat să divizăm spețele violărilor constate de Curtea Europeană”, spune Roșioru exemplificând:

(1)O primă categorie conține acele cauze care nu pot fi imputate cum ar fi cele ce țin de deținerea personelor în arest preventiv mai mult de 12 luni. Or așa era Constituția noastră până la acea interpretare recentă care interzice ca cineva să se afle în arest preventiv mai mult de un an. O altă claritate care a apărut recent este cea cu privire la termenul de depunere a demersului cu privire la prelungire. În astfel de situații, noi considerăm că nu poți învinui un procuror, un judecător sau un judecător de instrucție pentru încălcarea acestor drepturi deoarece interpretările CCM care fac claritate în privința lor au apărut recent. De asta noi nu le vom examina.

(2)A doua categorie de spețe pentru care CEDO a stabilit încălcări, sunt cele care țin de termenul rezonabil privind executarea hotărârilor judecătorești, sau chiar acele hotărâri care nu au fost executate deloc.  În situația respectivă a existat o dilemă și noi am ajuns la următoare soluție. Pentru ca agentul guvernamental să poată interveni în ordine de regres avem nevoie de o hotărâre prin care să fie constată vinovăția celui abilitat cu funcție de executare. Pentru ca procurorul să se poată expune pe situația respectivă, art. 320 în Codul Penal spune că este nevoie de existența prealabilă a unei hotărâri contravenționale de sancționare a celui care era obligat de executarea hotărârii. Prin urmare, toate cazurile care se referă la neexecutarea hotărârilor judecătorești noi le-am trimis Uniunii Executorilor Judecătorești pentru că ei sunt cei care sunt competenți să constate aceste situații și doar după sancționarea contravențională, procurorul poate discuta despre sancționări din perspectivă penală.

(3)Avem, câteva situații în care cauzele sunt pe rolul instanețlor de judecată, sau sunt la faza de urmărire penală. În situațiile respective direcțiile de specialitate ale PG vor veni cu indicații pentru a asigura urgentarea urmării penale sau a fazelor judiciare. 

(4)Acolo unde, la nivel național, avem decizii de clasare, de încetare, de scoatere, cum suntem în proces de evaluare și probabil aici vom interveni cu cereri de revizuire pe care le vom adresa CSJ. 

(5)Alte dosare penale în care nu avem hotărâri judecărești, adică ele sunt legalizate prin încheieri ale judecătorilor de instrucție, le examinăm: Noi am cerut toate cauzele penale de tortură, accidente ... le-am cerut de la procurorii teritoriali. În funcție de soarta acestor dosare, vom decide prin măsuri de ordin individual. O problemă este faptul că unele hotărâri nici astazi nu le avem traduse, dar colegii noștri care cunosc engleza și franceza ne mai ajută și încercăm să ne mișcăm. 

În cazul a 2-3 spețe dintre care vi le-am comunicat am putea avea cazuri în care să putem porni urmărirea penală. Preliminar noi avem deja 3-5 cazuri în care există bănuială rezonabilă de săvârșirea infracțiunii de către anumiți factori de decizie, dar care sunt acestea, vă vom anunța la timpul corespunzător. Nu vreau să antiicpez lucrurile. 

„Îi vom răspunde afgentului guvernamental atunci când vom avea câtuși de puțină informație pe fiecare dintre cele 61 de cazuri”, a conchis Mircea Roșioru.

-- Vom aminti că acum o lună, Deschide.MD scria că zeci de judecători și procurori moldoveni ar putea fi cercetați penal pentru încălcări de procedură care au generat pierderea dosarelor la CEDO. Agentul guvernamental Oleg Rotari a trimis o scrisoare pe adresa Procuraturii Generale, care conține o listă de 61 de cazuri în care R.Moldova a fost condamnată și obligată să achite prejudicii de mii de euro din cauza unor posibile încălcări intenționate ale legii. Scrisoarea în cauză este nimic altceva decât un „episod 2” al inițiativei fostului ministru Vladimir Cebotari, care, în 2016, anunța că Ministerul Justiției îi va da în judecată pe toți magistrații care au încălcat flagrant procedurile și au adunat „în palmares” pierderi rușinoase la CEDO. Or acea inițiativă s-a ciocnit, la rându-i, de solidaritatea judecătorească, iar atunci când a fost contestată la Curtea Constituțională, CCM a decis: judecătorii pot fi obligați să achite prejudiciul pentru dosarele pierdute la CEDO numai dacă există o sentință irevocabilă separată, care să constate acțiuni rău-intenționate sau neglijența gravă din partea lor. 

Mai jos republicăm lista celor 61 de cazuri care include și instituțiile sau persoanele vizate de pierderea cauzelor respective la CEDO: