Serghei Bejenaru, bărbatul care în noaptea de 19 Mai a fost bătut în preajma unui club din fața centrului comercial „Atrium”, era împreună cu fratele său Ion Bejenaru, și cu Serghei Bradu Anatol (comandant de grup al Companiei Ciocana al Brigăzii INP). Cei trei bărbați erau în compania a trei domnișoare care s-au prezentat în fața organului de urmărire penală drept iubitele lor. Între ora 03:15 și 03:28, cei trei bărbați au fost snopiți în bătaie de un grup de sportivi de performanță în urma unui conflict iscat între cele două grupuri. Scandalul poartă un iz puternic de alcool, or cei trei bărbați, împreună cu domnișoarele lor, băuseră în acea seară mai bine de șase sticle de băuturi tari (conform informațiilor care se regăsec în dosar).

Filmul scandalului, potrivit surselor din anchetă:

În jurul orei unu, luptătorul de arte marțiale Aurel Ignat a abordat o domnișoară din compania celor trei bărbați. Angajatul INP a intervenit pentru a-i lua o pretinsă apărare, deși tânăra nu fusese agresată. La un moment dat, Ignat și Bradu s-au îmbrâncit, iar în timpul altercațiilor, Ignat ar fi lovit-o neintenționat, cu spatele, pe domnișoara în cauza. Cea din urmă a căzut și și-a fracturat mâna.

Spiritele s-au potolit repede. Polițistul a revenit în club, iar Ignat a plecat de acolo.

Peste circa două ore, Ignat a revenit și a mers la baie. Polițistul Bradu s-a dus după el și a reînceput scandalul. Paza i-a dat afară,, iar ei s-au dus într-o zonă mai întunecată unde au început să se bată. În apărarea polițistului au ieșit și cei doi frați, Serghei și Ion Bejenaru.

La un moment dat, Serghei Bejenaru a rugat un alt cunoscut să aducă o bâtă din mașină. Ajunsă în mâinile lui, acesta a început să lovească în Aurel Ignat dar și în cei care îl apărau pe luptătorul de arte marțiale.

Printre apărătorii lui Ignat era și sportivul Mihai Pârgaru din clubul deputatului Constantin Țuțu și încă o persoană pe care organele de anchetă o caută. Dacă acesta nu se va prezenta de bunăvoie, acuzarea îl va da în căutare. Sursele ne spun că Ignat, Pârgaru și persoana așteptată benevol la organele de anchetă au fost cel mai activ implicați în acțiunile violente, deși procurorii lucrează pentru a identifica și alte persoane care au luat parte la conflict.

După ce l-au bătut pe Serghei, altercațiile s-a mutat sub unghiul îndepărtat al unor camere de supraveghere, doar că, de această dată, sportivii loveau cu picioarele în Ion – fratele celui care a murit. Peste circa un minut, patru dintre ei au plecat în direcție necunoscută, iar unul a rămas ca să-i verifice starea lui Ion împreună cu alte două persoane care s-au apropiat între timp.

Descrierea momentelor în care este bătut Ion Bejenaru se desprinde din imaginile video pe care le-au obținut reporterii Deschide.MD.

Momentul în care este bătut Serghei, cel care a murit câteva zile mai târziu din cauza leziunilor incompatibile cu viața, nu au căzut sub unghiul camerelor deoarece altercația a avut loc într-o zonă mai îndepărtată, slab iluminată. Acest lucru îl confirmă și administratorul clubului într-un interviu pentru ZDG, dar și agenții de securitate care, puțin după ora 03:30, arată prin gesticulații regiunea unde s-a produs bătaia (în VIDEO publicat de reporterii Deschide.MD). În plus, sursele ne mai atenționează asupra unui detaliu: Centrul pentru protecția Datelor cu Caracter Personal a obligat în ultima perioada toți deținătorii de camera de supravghere să le seteze în așa fel încât acestea să cuprindă doar căile de acces în  clădirile supravegheate. Nu și spațiile publice!

Vom preciza că în urma violențelor, și Aurel Ignat a fost internat în spital cu lovituri în zona capului. Acesta a părăsit instituția medicală spre sfârșitul săptămânii trecute.

Frații Bejenaru, cu un bogat „buchet” penal.

Evenimentele din acea seară s-au desfășurat conform unor reguli departe de cele unanim acceptate de societate, fără ca cineva dintre participanți să facă vreo excepție. Faptul că sportivii au venit și au acționat  în grup este confirmat atât de martori cât și de imaginile video. De cealaltă parte, nici părțile vătămate par să nu „fi rupt ușile de la biserică”: cazierul juridic obținut de reporterii Deschide.MD de arată că Ion Bejenaru a figuart în cel puțin șase dosare penal, iar fratele său Serghei – în două. În cele mai multe cazuri aceștia au fost cercetați pentru violare de domiciliu.

 

Soția lui Serghei Bejenaru nu este soția lui

La câteva zile după incident, în spațiul public au fost publicate mesajele îndurerate ale unei femei pe nume Alisa, care s-a prezentat drept soția lui Serghei Bejenaru. Femeia își descrie starea menționând în repetate rânduri că a rămas fără soț, iar fiul ei fără tată, doar că ea nu este soția oficială a lui Serghei Bejenaru. Ba mai mult, tânăra care îl însoțea pe bărbat în club pretinde că era într-o relație amoroasă cu el.

Contactată de reporterii Deschide.MD, Alisa Ceraniova a recunoscut că nu era căsătorită cu Serghei Bejenaru, dar spune că locuiau împreună de mulți ani de zile. Întrebată dacă știe că una dintre domnișoarele care era în acea seară la masă s-a prezentat drep iubita „soțului” ei, Alisa a făcut o pauză, apoi a răspuns: „Nu, de asta nu știam....”.

Șeful Procuraturii Municipale, apel către persoanele care au fost martori la cele întâmplate:

Reporterii Deschide.MD au cerut o confirmare a detaliilor obținute de la surse din anchetă. Șeful Procuraturii Municipale, Ștefan Șaptefraț ne-a spus că este prematur să discutăm despre astfel de lucruri câtă vreme colegii săi încă lucrează la colectarea informațiilor care să creeze tabloul întreg al infracțiunilor. 

„Au fost audiate foarte multe persoane și având în vedere că investigăm o altercație între două grupuri, multe dintre mărturii sunt contradictorii. În plus, ofițerii de urmărire penală și procurorii examinează un volum imens de înregistrări video. Din păcate momentul cel mai agresiv nu a fost înregistrat de nicio cameră de supraveghere pentru că s-a întâmplat la o distanță destul de mare de acel club, cu toate acestea colegii mei examinează celelalte secvențe video în care ar putea apărea detalii importante”, ne-a spus șeful Procuraturii Municipale.

Ștefan Șaptefraț a promis transparență maximă pe marginea acestui caz exprimându-și în același timp speranța că mijloacele de informare nu vor denatura mesajul, nu vor recurge la procedee de manipulare și nu vor încerca să nască „eroi” din niște reglări de conturi care ies de sub litera legii.

Noi promitem transparență maxima, ca de fiecare dată. Persoanele reținute urmează să fie audiate repetat. În plus, profit de ocazie ca să fac un apel către persoane care au fost în acea seară acolo deoarece intuiesc că unii au filmat cu telefonul cele întâmplate: dacă cineva are înregistrări video care ne pot ajuta, vă rog să ni le oferiți. Le puteți aduce la noi, sau le puteți expedia pe adresa: [email protected]! De asemenea, îmi exprim speranța că această cauză penală va avea toate condițiile necesare ca să fie investigată corect, nu sub presiunea opiniei publice, a informațiilor denaturate și a manipulărilor”, ne-a declarat sursa citată.

Șaptefraț ne-a mai atras atenția asupra unui detaliu: „Loviturile profesioniste ale luptătorilor sunt calificate ca utilizare de armă. Dacă expertiza medico-legală ne va demonstra că sportivii de performanță au aplicat astfel de lovituri, atunci există riscul ca ei să fie investigați și sub acest aspect. Dar repet: să nu ne grăbim și să respctăm prezumția de nevinovăție”

Șeful IGP, despre polițistul implicat: Angajații noștri trebuie să aibă un comportament impecabil atât în timpul orelor  de serviciu cât și în timpul liber. Îmi pare rău ….

Am cerut o reacție și de la IGP având în vedere că în scandal a fost implicat un angajat al INP. Șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, și-a exprimat regretul pentru faptul că subalternii săi apar în astfel de context. Or în opinia lui, polițiștii trebuie să aibă un comportament decent atât în timpul orelor de serviciu cât și în afara acestora. Cât despre acțiunile nemijlocite ale lui Serghei Bradu, șeful IGP ne-a îndemnat să respectăm prezumția nevinovăției și să lăsăm procurorii să se expună pe seama acțiunilor lui.

Serghei Bradu a revenit la muncă și are statut de martor în dosar.

Amintim că:

Aurel Ignat și Mihai Pârgaru au fost reținuți, iar instanța a dispus pe numele lor, la cererea procurorilor, arest pe 30 de zile.

Serghei Bejenari este bărbatul de 30 de ani care a decedat după ce ar fi fost bătut cu bestialitate de mai mulți sportivi profesioniști în apropierea centrului comercial Atrium, din Chișinău. Bărbatul a fost transportat la spital în noaptea de 18 spre 19 mai. Acesta avea multiple traumatisme ale scheletului facial, iar în aceeași dimineață a fost supus unei intervenții chirurgicale în regim de urgență, pentru extragerea hematomului cerebral. După șase zile de comă, bărbatul a decedat. 

Aurel Ignat are 22 de ani și 1.95 m. Acesta este membru al clubului de lupte chișinăuean „Champion Thai Gym”, iar antrenorul lui este Nicanor Trocin. Pe 11 decembrie 2016, Aurel Ignat a câştigat piramida la Gala KOK World Grand Prix, care a avut loc la Chişinău, şi a obţinut, astfel, dreptul de a se bate cu posesorul centurii de campion, în categoria de 85 kilograme, Constantin Ţuţu. Duelul între ei nu a avut, însă, loc, deoarece Ţuţu a decis să-şi încheie cariera sportivă și să cedeze centura colegului său Aurel Ignat. „Îl cunosc foarte bine pe Ignat. Ştiu că este un sportiv bun, de perspectivă, perseverent, munceşte foarte mult, este patriot, de aceea şi am decis să-i dau centura”, a afirmat în decembrie 2016 fostul luptător K-1 și actualul deputat PDM, Constantin Ţuţu.

Mihai Pârgaru este de asemenea luptător de arte marțiale. Acesta apare în mai multe fotografii alături de deputatul PDM, Constantin Țuțu. Conform informațiilor de pe profilul său de pe o rețea de socializare, Pârgaru este născut în februarie 1998, având 20 de ani. Acesta este originar din Sângera, mun. Chișinău.

Pe marginea cazului au fost deschise trei cauze penale pentru huliganism, vătămare gravă medie a integrității corporale în urma căreia a survenit decesul unei persoane.

Persoanele care vor fi găsite vinovate, riscă până la 15 ani de pușcărie.