Un monument în cinstea grănicerilor pe care a fost gravată harta Rusiei a fost inaugurat ieri, 28 mai, la Comrat.

Potrivit gagauzinfo.md, piatra comemorativă a fost instalată în legătură aniversarea a 100 de ani de la fondarea trupelor sovietice de grăniceri, adică 28 mai 1918, dată la care teritoriul dintre Prut și Nistru se afla în componența hotarelor firești ale României Mari.

La eveniment au participat veterani, conducerea autonomiei, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic al Federației Ruse în R. Moldova.

Deși oficial monumentul a fost instalat cu susținerea unei asociații obștești, bașcanul Irina Vlah, în luarea sa de cuvânt a spus că conducerea de la Comrat „a pus umărul” la instalarea pietrei comemorative.

„Noi, conducerea din autonomie, ne-am mobilizat, v-am susţinut. Mulţi dintre voi aţi depus jurământul Uniunii Sovietice. Sunt şi grăniceri care au depus jurământul Republicii Moldova. Patria noastră este Republica Moldova", a declarat Irina Vlah, başcanul Găgăuziei. 

Deși aceasta a vorbit despre grănicerii R. Moldova, serviciu care nu mai există de șase ani, la eveniment n-a fost invitat niciun reprezentant al Poliției de Frontieră a R. Moldova.

Diplomații ruși prezenți la manifestare i-au felicitat pe cei prezenți din partea lui Putin.

„În această zi de sărbătoare, Vladimir Putin a menţionat că Serviciul Grăniceri are multe responsabilităţi şi demonstrează că este eficient. Preşedintele Rusiei le-a mulţumit grănicerilor pentru munca sinceră pe care o fac", a spus Lidia Romadan, reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Contactat de către presă, Şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, a calificat evenimentul de la Comrat drept o acţiune regretabilă.

„Cu noi nu s-a coordonat, noi n-am autorizat. Comratul nu este o capitală de frontieră şi este trist de fapt. Cine a făcut asta, cine a făcut acest monument, cine l-a comandat şi inaugurat şi cum anume urmează să clarificăm", a zis Fredolin Lecari, şeful Poliţiei de Frontieră.

Ziua Poliţiei de Frontieră este sărbătorită în data de 10 iunie.


sursa foto: gagauzinfo.md