Trei persoane, printre care și primarul satului Chioselia Rusă r. Comrat, UTA Găgăuzia, conducătorul unei întreprinderi din mun. Chișinău, specializată în construcții inginerești și fratele acestuia – diriginte de șantier, au fost reținute astăzi de către procurorii PCCOCS și colaboratorii Direcției Operațiuni Speciale a MAI, ca urmare a unor percheziții efectuate în baza mandatelor emise de instanța de judecată. Concomitent au fost petrecute ridicări de documente în 4 primării din sudul republicii, potrivit ofițerului de presă al PCCOCS, Anișoara Botez.

Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de delapidare a mijloacelor bănești din Fondul Ecologic, a rezultat că întreprinderea ce activează în domeniul construcțiilor inginerești în perioada anului 2016, a fost desemnată cîștigătoare la 5 Licitații publice desfășurate de către Primăriile din localitățile rurale din sudul republicii. Valoarea acestor contracte fiind de 41 milioane lei, având destinația - construcții de apeducte, canalizare, stații de pompare și purificare.

Cei reținuți sunt suspectați că ar fi acționat conform unui plan infracțional determinat, urmărind scopul delapidării mijloacelor bănești din Fondul Ecologic, eliberați pentru implementarea unui proiect local de construcție a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și purificare în satul Chioselia Rusă r. Comrat UTA Găgăuzia în valoare de 7,23 milioane lei.

Schema infracțională constă în introducerea unor date denaturate în actele de recepție a lucrărilor executate, astfel aceste acte de recepție erau parțial denaturate sau falsificate integral. De facto, lucrările nu erau executate, utilajele indicate ca instalate sunt inexistente, totodată au fost admise cheltuieli nejustificate documentar, ireale, fiind atribuite la costurile indirecte aferente contractelor de construcție, împrejurare ce a dus la delapidarea sumei de 1 780 000 lei.