Asociația Promo-LEX prezintă rezultatele unui exercițiu de simulare prin care a dorit să arate care ar putea fi scorurile electorale ale primilor trei concurenți clasați după turul I al alegerilor locale noi din 20 mai 2018 din mun. Chișinău (incluși în ordinea înscrierii în buletinele de vot), în eventualitatea proiectării rezultatelor acestora pe circumscripțiile uninominale constituite pentru alegerile parlamentare.

Rezultatele simulării arată faptul că, în 9 din 11 circumscripții create în mun. Chișinău, ar învinge candidatul PSRM, respectiv, în altele două – candidatul PPDA.

Candidatul independent nu ar obține majoritatea în nici una dintre acestea. Cea mai mică diferență dintre primele două rezultate, reieșind din rezultatele simulării, s-ar atesta în circumscripția nr. 30 (2%), iar cea mai mare în circumscripția uninominală nr. 24 (30,9%).

Conform datelor finale ale numărării în paralel a voturilor realizată de Asociația Promo-LEX, rata de participare la vot în cadrul circumscripției electorale Chișinău a fost de 35,42%.

Pentru comparație, la alegerile locale generale din 14 iunie 2015 procentul de participare a alegătorilor în primul tur a fost de 47,55%.

Din perspectiva rezultatelor per secție de votare (SV), secțiile cu cea mai joasă prezență la vot au fost: SV 1/058 Botanica – 18,55%, SV 1/306 Trușeni – 20,98% și SV 1/280 Băcioi – 21,92%.

Conform legislației, în turul II de scrutin au ieșit primii doi concurenți clasați – PSRM și PPPDA. Din totalul de 306 SV constituite, în 209 (68,30%) a învins candidatul PSRM, iar în 96 de secții (31,37%) victoria a aparținut candidatului PPPDA.

În cadrul unei secții (0,33%) s-a atestat egalitatea de voturi dintre acești concurenți.

Amintim că, următorul Parlament va fi ales în baza unui sistem mixt de alegere a deputaților. Conform legislației, alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale se vor desfășura în baza unui singur tur de scrutin, în mun. Chișinău fiind constituite 11 circumscripții.