Veteranii, persoanele cu dizabilități în urma războiului și persoanele intern deplasate din raioanele de est ale Republicii Moldova, care au avut de suferit în urma acțiunilor de luptă pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, vor avea posibilitatea să-și privatizeze apartamentele repartizate, înainte de rambursarea integrală a creditului accesat. Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, Amendamentul nr. l la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la Chișinău în luna aprilie, transmite IPN.

În prezent, Anexa nr. l din Acord stipulează că privatizarea locuințelor din imobilele construite în baza acestuia va fi posibilă după rambursarea integrală a creditului accesat, adică, cel devreme, în 2027. Totodată, potrivit Legii cu privire la locuințe, persoanele care locuiesc în locuințe pasibile de privatizare dispun de dreptul de a le privatiza până la 31 mai 2021.

Acordul-cadru prevede acordarea de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a împrumutului rambursabil de 4,9 milioane de euro Guvernului Republicii Moldova în scopul construcției locuințelor pentru păturile social-vulnerabile. În baza acestuia, Consiliul municipal Chișinău, pe 12 august 2008, a angajat un împrumut, recreditat prin Ministerul Finanțelor, prin care s-a obligat să ramburseze suma de 3,2 milioane de euro pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv perioada de grațiere de cinci ani, din care s-au construit două blocuri – pe străzile N. Milescu Spătaru 21/5 și Liviu Deleanu 9/2.