Cabinetul de miniștri a aprobat protocolul care prevede modificarea acordului cu Ucraina privind comunicațiile internaționale auto. Conform protocolului, transporturile de mărfuri în Ucraina în regim bilateral și de tranzit se va efectua fără autorizație de transport pentru vehiculele care corespund nomelor EURO III și mai sus, transmite IPN.

O autorizație costă între 8 și 10 euro. Luând în considerație faptul că fluxul de mărfuri al operatorilor de transport din Moldova este direcționat, în mare parte, către Europa de Est, ei se confruntă cu de un deficit de autorizații.

Deși partea ucraineană a eliberat în 2017 circa 50 de mii de autorizații pentru diverse categorii de vehicule, Ministerul Economiei și Infrastructurii a mai solicitat suplimentar 10 mii de autorizații. Chiar și așa, companiile moldovenești nu au avut posibilitatea să onoreze toate angajamentele conform contractelor încheiate.

Astfel, potrivit autorităților, liberalizarea transportului în regim bilateral și de tranzit pentru vehiculele care corespund normelor EURO III și mai sus va favoriza dezvoltarea transportului rutier internațional de mărfuri și va contribui la o mai bună utilizare vehiculelor și documentelor permisive.

În prezent circa 80 la sută din tranzitul de mărfuri din Moldova este efectuat prin Ucraina.

În aceeași ședință, Guvernul a aprobat acordul cu Ucraina privind serviciile aeriene. Noul acord prevede stabilirea tarifelor la serviciile aeriene conform principiilor de concurență liberă.