Putin are tentacule care se înfășoară strâns în jurul mai multor state foste sovietice.,Georgia, Ucraina și Moldova fiind în pericol de intrare în sfera de influență a Moscovei. Washingtonul ar trebui să se angajeze și să sprijine aceste foste state pentru a nu deveni „păpuși sovietice.”

Acestea sunt opiniile exprimate în dailycaller.com de către expertul american în securitate națională Gregory Keeley.

În R. Moldova, trupele rusești sunt efectiv o forță de ocupație, desfășurată într-o țară pe care Kremlinul refuză să o recunoască ca stat independent. Moscova acordă sprijin economic și militar grupărilor separatiste din Transnistria, menite să destabilizeze regiunea și să înlăture fostele republici sovietice de la angajarea pe drumul Occidentului.

La începutul acestui an, președintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat reporterilor că interferența Moscovei în democrația Republicii Moldova va crește odată cu apropierea alegerilor naționale.

Analistul mai scrie că Rusia distribuie dezinformare și propagandă prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale (ONG) finanțate de Putin, controlează mass-media; manipulează mediile sociale și sprijină așa-numita „opoziție pro-europeană".

Din păcate, spațiul mass-media din Moldova nu este bine securizat, apreciază Gregory Keeley. Într-un efort de limitare a influenței Moscovei, Partidul Democrat din Moldova a impus o lege pentru a limita știrile, programele politice și programele militare produse în țări din afara SUA, UE și alte țări occidentale , pe scurt, Rusia

Anul trecut, Moldova a acuzat serviciul de informații al Rusiei că a amenințat 25 de politicieni proeuropeni pe fondul unei investigații privind un caz de spălare a 22 de miliarde de dolari, bani trimiși din Rusia către banca Moldinconbank.

Occidentul pare să recunoască în cele din urmă aceste eforturi. Astfel, FMI a aprobat credite în valoare de 179 milioane de dolari pe parcursul a trei ani pentru a susține reformele economice și financiare ale Republicii Moldova. stat care este membru al Parteneriatului Estic al UE.

Un angajament concertat și robust al Statelor Unite față de Moldova, Georgia și alte state foste sovietice este clar în interesul Washingtonului, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere militar. În Congres au fost introduse mai multe rezoluții pentru a crește sprijinul pentru fostele state sovietice.

Apropierea acestor țări de Moscova, influența exagerată a lui Putin și efectele amestecului financiar rus și ale corupției ar trebui să alarme SUA.

Un "bloc sovietic" reconstituit în Europa este pur și simplu inacceptabil din perspectiva securității naționale. 

Reprezentanții noștri aleși trebuie să acționeze. Dacă vom abdica de la această responsabilitate, Kremlinul va fi încurajat să își continuie ocupația și să stopeze democrațiile fragile ale acestor state.”, conchide Gregory Keeley.