De Ziua Înălţării Domnului (mare sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere) România celebrează Ziua Eroilor, sărbătoare naţională în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului românesc.

În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostaşi căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora. 

În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului al XX-lea aproape un milion de militari şi civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 - care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român.

România a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

Peste 7.000 de persoane au asistat, miercuri seară, la o spectaculoasă retragere cu torţe pe Calea Eroilor din orașul Buzău la care au participat peste 1.000 de militari din România şi alte cinci ţări.

Tot astăzi, la Buzău va avea loc şi o paradă militară, la care vor participa 892 de militari, dintre care 101 din Germania, Austria, Italia, Republica Moldova şi Bulgaria.

Orașul Buzău nu este deloc ales întâmplător pentru găzduirea manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, aici fiind înhumați peste 10 000 de eroi din 8 țări.

Ceremonii militare şi religioase se vor organiza joi în toată România și vor fi dedicate Zilei Eroilor şi Centenarului Marii Unirii.