Excelența Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova James D. Pettit a devenit doctor honoris causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Titlul onorific i-a fost conferit marți, 15 mai, în baza deciziei Senatului universitar pentru contribuție substanțială în dezvoltarea și implementarea reformelor în cadrul universității, în colaborare cu instituțiile partenere din SUA, se arată într-un comunicat al Universității Nicolae Testemițanu.

Potrivit academicianului Ababii, USMF „Nicolae Testemițanu” colaborează cu instituții de profil din SUA de cca 20 de ani.

Printre parteneri se numără: Alianța Americană Internațională a Sănătății și Școala de Medicină din Virginia de Est – Norfolk/Portsmouth; Școala de Stomatologie și Școala de Farmacie Eshelman a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill; Școala de Medicină și Științe ale Sănătății, Universitatea George Washington; Colegiul Allegheny din Meadville. De rezultate fructuoase se bucură colaborarea dintre Biblioteca Științifică Medicală și 12 biblioteci medicale din statul Carolina de Nord – proiectul Moldova-North Carolina Medical Libraries Partnership. Totodată, mai mulți profesori universitari au beneficiat de burse Fulbright, care le-a permis efectuarea stagiilor de cercetare în universitățile din SUA.

Diplomatul american a menționat că este deosebit de onorat și profund impresionat de titlul acordat și a subliniat că este un susținător ferm al patrimoniului cultural al R. Moldova.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei SUA la Chișinău, ai administrației USMF „Nicolae Testemițanu”, decani, prodecani, profesori universitari, șefi de subdiviziuni universitare, cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți.

James D. Pettit a depus jurământul în calitate de Ambasador al SUA în Republica Moldova la 16 ianuarie 2015 și a înmânat scrisorile de acreditare președintelui Nicolae Timofti în data de 30 ianuarie, 2015.