Frații Igor și Vasile Ceban și compania lor VASIGUR GROUP SRL ar fi subiecți ai dosarului penal în cadrul căruia PCCOCS și INI efectuează acum percheziții, potrivit surselor Deschide.MD. Aceștia sunt suspectați de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. În urma documentării au fost reținute trei persoane cu vârsta cuprinsă între 31- 40 de ani.

De asemenea, suspecții ar fi oferit angajaților salariu în ”plic”, eschivîndu-se astfel de la plata impozitelor. Concomitent, procurorii au bănuiala comiterii de către persoanele vizate a infracțiunii de executare necalitativă a construcțiilor. 

Cu toate acestea acuzatorii de stat ridică doar documente ce reflecta activitatea ilicita a companiilor (documente de ciorna, evidență contabila dublă, etc) astfel încât să nu fie blocată activitatea lor. 

Având în vedere că unele blocuri se află în construcții, am întrebat procurorii dacă lucrările vor fi afectate de acest dosar penal.

„În niciun caz”, ne-a răspuns șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, refuzând să confirme sau să infirme identitatea persoanelor despre care am scris mai sus. 

„Clienții companiilor nu vor avea de pătimit din cauza urmării penale. Noi nu avem intenția de a bloca activitatea companiei, ci doar de a investiga bănuiala de evaziune fiscală. Din câte cunoaștem de calitatea lucrărilor se ocupă autoritățile responsabile din cadrul Primăriei și unele lucrări au fost sistate încă în toamna anului trecut prin dispoziția primarului interimar din cauza unor abateri grave. Sistarea sau deblocarea lucrărilor de construcție nu revine în competența PCCOCS”, a continuat Busuioc.

Întrebat cine ar trebui să achite prejudiciul cauzat statului, procurorul ne-a spus că cel puțin proprietarii de apartamente, adică clienții companiei respective, trebuie să fie liniștiți în acest sens. 

Din portofoliul companiei am aflat că Vasigur Group SRL are blocuri pe următoarele adrese:

  1. Independentei 4/6
  2. Miorita 44
  3. Sucevita 22/3
  4. Moscovei 4/4
  5. Moscovei 4/5
  6. Ialoveni 92/6
  7. Caragiale 24

Potrivit materialelor cauzei, în perioada anului 2016 - până în prezent, făptuitorii au cauzat bugetului public național un prejudiciu de cel puțin 8 milioane de lei. Astfel, procurorii PCCOCS în comun cu ofițerii Direcției Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Național de Investigații au stabilit că factorii de decizie ai întreprinderii au inclus date denaturate cu privire la venituri și cheltuieli în declarațiile cu privire la impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, alte dări de seamă privind achitarea impozitelor din salariu angajaţilor întreprinderilor.

Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia vor fi pedepsiți cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 167500 la 267500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.