Procurorii din Procuratura Anticorupție și ofițerii Centrului National Anticoruptie au descins în peste 60 de locații din capitala, într-un dosar pornit pe acțiuni de corupție. Două persoane au fost deja reținute, iar operațiunea continuă.

Procurorii și ofițerii CNA au descins în domiciliile, birourile și automobilele mai multor funcționari. Sunt vizați cel puțin cinci angajați ai Agenției Servicii Publice, numele a doi dintre reușind să fie aflate de reporterii Deschide.MD - Emil Cucoș și Victor Slivca. Surse din cadrul instituției vizate ne spun că în aceste momente au loc măsuri procesuale, o parte dintre angajați fiind escortați pentru audieri, la sediul CNA. Ulterior se va decide asupra reținerii lor sau a cercetării în stare de libertate.

O parte dintre percheziții au loc în oficiul Departamentului identificare, înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto al Agenției Servicii Publice, de pe strada Salcâmilor 28.

Operațiunea are loc în colaborare cu direcția „securitate internă” a Agenției Servicii Publice.

Procurorii și ofițerii CNA au primit indicație să ridice doar materiale care au tangență cu prezenta cauză penală, iar în măsura posibilităților să verifice pe loc conținutul purtătorilor de informații.

Perchezițiile au loc într-un dosar pornit pentru coruptie, mai multe persoane fiind banuite de eliberarea frauduloasa a permiselor de conducere.

(UPDATE 13:55) Comunicatul CNA:

O schemă de fraudare a examenelor de obţinere a permiselor de conducere a fost documentată de Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori, iar ca rezultat au fost descoperite peste 600 de cazuri de eliberare ilegală a permiselor auto. Bănuiţi de comiterea acestor ilegalităţi sunt mai mulţi angajaţi ai Agenţiei servicii publice, dar şi persoane din cadrul unor şcoli auto din capitală. 

Afacerea cu permise a intrat în vizorul CNA încă anul trecut, iar perioada investigată vizează lunile noiembrie 2017-februarie 2018. În acest interval de timp (824 ore de imagini video), membrii grupului, format din şefi din cadrul ASP şi angajaţi ai patru şcoli auto din Chişinău, au fost urmăriţi de CNA, reuşindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice şi 219  a celor practice. În cadrul documentării, s-a stabilit că pentru susţinerea acestora, se percepeau sume între 500 şi 1500 de euro.

În fapt, investigatorii au documentat fraudarea examenelor, constatând implicarea directă a membrilor comisiei de examinare în indicarea răspunsurilor corecte, chiar în sala de examene, sau prin telefon. De asemenea, au fost documentate şi cazuri de susţinere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaţilor. Potrivit materialelor cauzei, în 9 la sută din cazurile investigate, candidaţii nu erau prezenţi la susţinerea probelor, iar un procent din nouă se aflau peste hotarele ţării. 

În această dimineaţă au fost efectuate peste 60 de percheziţii la birourile şi domiciliile unor angajaţi ai ASP, dar şi la unii membri ai şcolilor auto. Cinci persoane, între care un şef şi un adjunct de secţie, dar şi trei inspectori ai ASP, au fost reţinute pentru 72 de ore, urmând ca şi alte persoane să fie audiate. În urma percheziţiilor au fost depistaţi bani, documente şi alt material probatoriu relevant pentru cauză. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 6 ani de închisoare  cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. De asemenea se examinează posibilitatea anulării permiselor, eliberate cu abateri.