Statul de observator pe care l-a obținut R. Moldova în cadrul Uniunii Eurasiatice - și cu care se laudă Igor Dodon - nu va oferi avantaje economice statului nostru nici cât un vârf de ac, afirmă experții economici din R. Moldova.

Dimpotrivă, expertul economic Sergiu Gaibu admite ca primirea acestui statut comportă anumite riscuri, deoarece Rusia e împotmolită până la gât în sancțiuni.

„În condițiile autoizolării Rusiei, a sancțiunilor în creștere este important să menținem o relație atentă pentru a nu provoca o atitudine negativă din partea partenerilor vestici, care sunt cu mult mai importanți. În general, e bine de avut relații și de monitorizat situația în comunitățile economice vecine”, a comentat Sergiu Gaibu pentru DESCHIDE.MD

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că ceea ce-a râvnit cu multă ardoare Dodon până acum, odată obținut, nu va avea decât un rol simbolic, de altfel ca și președintele în R. Moldova.

„Statutul de observator nu dă nimic în plus, dar nici în minus. Orice țară, dacă are anumite interese, poate obține acest statut, care te ajută pe viitor să-ți definești politicile și, dacă vrei, să-ți intensifici relații. Nu poate fi vorba de un impact imediat nu e nici pozitiv nici negativ”, a opinat Ioniță pentru DESCHIDE.MD

Acesta a subliniat că este mai mult „simbolic politic decât de impact real”.

ssssssssssssssssAmintim că ieri Consiliul suprem al Uniunii Eurasiatice (Rusia, Armenia și Belarus) a votat astăzi pentru oferirea Republicii Moldova a statului de observator pe lângă uniunea economică.