Dodon şi-a fericit susţinătorii veniţi la concertul din PMAN cu un spectacol de artificii cu calibru mare, spun pirotehnicienii pe care i-au contactat reporterii Deschide.md. Concluziile lor au fost desprinse din nivelul sunetului pe care acestea l-au provocat. Astfel de show-uri au, de regulă, şi costuri mult mai mari decât cele în care sunt lansate artifcii obișnuite.

Pe data de 8 şi 9 mai, locuitorii municipiului Chişinău au fost martorii, benevol sau nu, unor show-uri pirotehnice de zile mari cu ocazia Zilei Europei şi a Zilei Victoriei.

Pe data de 8 mai, sub patronajul preşedintelui Igor Dodon, a fost organizat un concert dedicat strict Zilei Victoriei cu participarea artiştilor ruşi. La sfârşitul evenimentului, exact la ora 00:00, cei prezenţi s-au delectat cu un show de artificii care i-a trezit pe cei care locuiesc în toate raioanele capitalei.

Menţionăm că, potrivit legii, „tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 pînă la ora 7, inclusiv prin melodii cântate cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosirea intensitatății auditive ridicată în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, este interzisă şi se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.

Mai mulţi locuitori ai Chişinăului s-au plâns pe reţelele de socializare de zgomotul puternic al focurilor de artificii. Şi poliţia ne-a confirmat că există mai multe plângeri înregistrate în acest sens.

Dincolo de zgomot şi calibru, reporterii Deschide.MD au fost curioşi să afle cât au costat serviciile pirotehnice pentru cele două concerte care au răsunat în PMAN în seara de 8 şi 9 mai. Contactată de Deschide.md, Irina Astahova, ofiţerul de presă al Partidului Socialist, ne-a declarat că, la moment, ea nu deţine asemenea informaţii.

 Am sunat, apoi, mai mulţi specialişti în pirotehnie pentru a afla care este preţul aproximativ al unui minut de focuri de artificii.

„Spectacolul de pe data de 8 mai îl estimez aproximativ la suma de 10 mii de euro. Acolo a fost un calibru foarte mare. Numai o împuşcătură costă o mie de lei. Dacă calibrul este mic, un minut costă cam 1000 de lei, dar dacă este mai mare – preţul, creşte semnificativ”, ne-a comunicat un specialist de la saliut.md.

La rândul său, un reprezentant al companiei dinamit.md ne-a comunicat că un minut de focuri de artificii costă aproximativ 1000 de dolari. „Oricum, este o informaţie subiectivă, pentru că preţul creşte sau scade în funcţie de mărimea calibrului pe care îl deţine un foc”, a adăugat acesta.

Reprezentantul companiei pyroshow.md ne-a declarat că spectacolul organizat de PSRM şi Igor Dodon de pe 8 mai, din estimările lui, a costat cel puţin 200 de mii de lei, echivalentul a 10 mii de euro.

Aceiaşi pirotehnicieni ne-au spus că agentul economic la care a apelat Partidul Democrat pentru spectacolul de pe 9 mai, la concertul dedicat Zilei Victoriei şi Zilei Europei, este brocart.md.

Contactat de Deschide.md, directorul brocart.md, Stas Şevelev, a refuzat să ne comunice cât a costat show-ul de artificii, explicând că încă nici el nu cunoaşte cât au costat exact serviciile pe care le-a prestart Partidului Democrat, îndemnându-ne să-l contactăm peste câteva zile.

Spectacolul pirotehnic de pe 8 mai a durat exact 15 minute. Astfel, dacă un minut de artificii costă, în medie, 1000 de dolari, putem estima că Igor Dodon şi PSRM au cheltuit cel puțin 15 mii de dolari. Unde mai pui concluzia specialiștilor de mai sus că artificiile cu calibru mare costă mai scump decât cele obișnuite. 

Partidul Democrat a fost mai modest atât în ceea ce ţine de durata spectacolului - 9 minute şi 40 de secunde - cât şi în calibrul artificiilor. De aici putem deduce că, show-ul de artificii a costat partidul circa 10 mii de dolari.