Liderul cazacilor care au bătut cu bicele manifestanții lui Navalnîi la protestul „El nouă nu ne este țar” în data de 5 mai curent, a luptat în războiul moldo-rus de pe Nistru, în 1992. Dezvăluirea a fost făcută chiar de către respectivul lider, Alexandr Dzikovițki, în cadrul unui interviu oferit pentru Radio Europa Liberă, filială din Rusia, chiar în ziua în care sute de ruși au fost biciuiți pe străzile din Moscova.

„Eu locuiesc în Obninsk, regiunea Kalujensk (Federația Rusă – n.red). (...) În momentul când a escaladat situația în Transnistria, eu fiind în fruntea a câtorva cazaci din localitate, am mers în Transnistria. Ulterior am revenit acasă”, spune Dzikovițk, care este şi preşedintele „Centrului tuturor Asociațiilor de cazaci”.

În cadrul altui interviu, cazacul evocă lupta din orașul Tighina (Bender) și felul cum cazacii au reușit să-i împiedice pe moldoveni să pună stăpânire pe propriul oraș.

„Anume datorită trupelor de cazaci, la data de 19 iunie 1992, a fost zădărnicită operațiunea moldovenilor de ocupare și curățare a orașului Bender. Atunci, 21 de oameni (cazaci – n.red) cu un TAB au penetrat pozițiile a două batalioane ale inamicului, dând astfel posibilitate trupelor tranenistrene să scoată dușmanul din Bender”, își aduce aminte Dzikovițki cum a luptat „pe pământul nostru drag”.

 

Trupele de cazaci în Transnistria - 1992

Cazacul, în dialog cu Europa Liberă, a mai povestit despre ierarhia actuală a cazacilor ruși, despre cum liderii cazacilor sunt coordonați de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) și cum s-au pregătit de maltratarea rușilor în data de 5 mai.

Căutând puțin prin intestinele internetului, am descoperit mai multe detalii despre cazacul care ne-a împușcat tații și buneii la începutul anilor '90. 

Astfel, într-un grup de pe rețeaua de socializare Odnoklassniki.ru am găsit o fotografie de la o reuniune a cazacilor care au luptat în Transnistria.

„Întâlnirea cazacilor-transnistreni (..) 8-9 mai 2012”, se spune în descrierea fotografiei.

Tot în resursele internetului am descoperit că Alexandr Dzikovițki a participat la mai multe evenimente împreună cu Galina Skoreţkaia, cea despre care DESCHIDE.MD scria în vara lui 2017 că a încercat să intre în R. Moldova, dar fără succes, fiindcă a luptat împotriva R. Moldova de partea separatiştilor transnitreni în 1992, iar în ultimii ani luptă împreună cu separatiştii ruşi, în Donbas. Mai multe fotografii și detalii vedeți AICI.

„Camarada” lui Dzikovițki a fost combatantă în trupele căzăcești, în războiul de pe Nistru, în calitate de conducătoare de TAB (autoblindat). În 2017, aceasta a încercat să ajungă în regiunea transnistreană pentru a participa alături de președintele Igor Dodon și cel separatist la un eveniment dedicat celor 25 ani de la începutul „operațiunii de menținere a păcii pe Nistru”. Materialul integral îl citiți AICI