Republica Moldova e pe cale sa piardă peste 800 de milioane de lei într-o dispută energetică care durează de aproape doua decenii. Recent Curtea de Casație din Franța a repus în vigoare o decizie prin care Moldova a fost obligată să plătească o presupusă datorie pentru energia electrică achiziționată la finele anilor ‘90.

Banii ar urma să fie încasați de o firmă din Ucraina conectată la companii din Laundromatul rusesc și la controversatul bancher moldovean Veaceslav Platon, se arată într-o investigație RISE Moldova.

La sfârșitul anilor 90, ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine Britanice (BVI), iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei.

Ulterior offshorul i-a cedat companiei ucrainene Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance) dreptul de a recupera presupusa datorie.

În 2002 Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constatat că Moldtranselectro a plătit companiei ucrainene chiar mai mult decât a importat oficial și a cerut întreprinderii să recupereze 10,8 milioane de dolari care nu au „suport documentar, juridic şi economic”.

Un an mai târziu, Curtea de Conturi deja constată că lipsesc documente ce ar confirma livrările de energie, deși în 2002 directorul Moldtranselectro a prezentat mai multe documente confirmative. Tot în 2003, o instanţă din Moldova a anulat constatările Curţii de Conturi privind lipsa datoriei față de Energoalians.

Energoalians adresează autorităților Republicii Moldova o cerere de soluționare amiabilă a litigiului, potrivit prevederilor Tratatului Carta Energiei (TCE). Cererea rămâne fără răspuns.

În iulie 2010, Energoalians solicită în Franța instituirea unui tribunal arbitral ad-hoc care să examineze pretențiile financiare ale companiei ucrainene față de Republica Moldova, iar doi ani mai tîrziu, la Paris, au loc audieri. Ambele părți prezintă tribunalului arbitral argumente și dovezi.

În octombrie 2013Tribunalul decide că Republica Moldova trebuie să plătească companiei Energoalians un total de 600 de milioane lei (circa 46,5 milioane dolari la cursul de schimb leu-dolar de atunci – n.r.), dintre care 196 de milioane reprezintă datoria propriu-zisă, restul fiind dobânzi de întârziere și cheltuieli de judecată. Decizia Arbitrajului este definitivă, dar poate fi anulată de o instanţă, dacă se va demonstra încălcarea procedurilor.

În luna decembrie 2013, Energoalians fuzionează cu firma ucraineană Komstroy, care i-a devenit succesoare de drept.

Komstroy, în baza deciziei din octombrie 2013 a Tribunalului de arbitraj, începe procedura de recuperare a datoriei. A identificat active pe care Moldova le deține peste hotare și a cerut sechestrarea lor. Astfel, sunt blocate conturile din Belgia ale MOLDATSA, întreprindere de stat responsabilă de securitatea traficului aerian din Republica Moldova.

În urma acțiunii în anulare depusă de Republica Moldova, Curtea de Apel din Paris anulează decizia Tribunalului de arbitraj, lucru cu care nu a fost de acord deja Komstroy, succesoarea Energoalians. 

În luna martie a acestui an, Curtea de Casație din Franța anulează decizia Curții de Apel din Paris prin care s-a constatat în mod eronat că Arbitrajul Comercial ad-hoc nu era în drept să medieze disputa dintre Republica Moldova și Energoalians.

Asta înseamnă că firma ucraineană este din nou în drept să-și ceară banii. Dar dacă în 2013 plata de 46,5 milioane de dolari stabilită de arbitrajul comercial echivala cu 600 de milioane de lei, atunci la cursul actual suma se ridică la 800 de milioane de lei, la care se mai pot adaugă dobânzile și diverse cheltuieli de judecată.

Toată investigația Rise Moldova o puteți citi aici.