Guvernul a aprobat modificări la legislaţia privind protecţia copiilor aflaţi în situaţii de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, prin care vor fi extinse competenţele autorităţilor tutelare şi înăsprite sancţiunile pentru părinţii care nu respectă drepturile copiilor, transmite IPN.

Astfel, se propune tragerea la răspundere a părinţilor pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de creştere şi educaţie a copilului, precum şi încasarea de la părinţii vinovaţi a cheltuielilor pentru creşterea şi educaţia copilului în serviciile sociale de la momentul plasării până la reintegrarea copilului în familie.

De asemenea, copiii vor avea dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul material sau moral cauzat prin vătămarea integrităţii corporale, a sănătăţii sau încălcarea drepturilor personale nepatrimoniale, urmare a violenţei, neglijării, exploatării sau eschivării părinţilor de la exercitarea obligaţiilor părinteşti.

Totodată, Codul Penal a fost completat cu două articole care prevăd  răspunderea penală pentru eschivarea cu rea voinţă a părinţilor de la exercitarea obligaţiilor părinteşti.