Presa liberă a ucis în faşă proiectul Mitropoliei Moldovei de a-şi construi în spatele catedralei mitropolitane din centrul Capitalei un "mic hotel" pentru clerici, de 700 de metri pătraţi, denumit "bloc auxiliar". Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Vadim Cheibaş - care a făcut, în esenţă, afirmaţia de mai sus - a precizat că, după criticile din mass-media, Primăria refuză să elibereze actele cuvenite în vederea construcţiei.

„Nu este nicio evoluție la această întrebare. După votul din CMC nu s-au eliberat actele pentru această construcție și respectiv nu s-a mișcat nimic din loc. Gălăgie și atât”, a declarat Cheibaș pentru DESCHIDE.MD

Potrivit lui, inițiativa Mitropoliei Moldovei a fost deturnată de către „presa liberă”.

„Așa-zisa presă liberă s-a implicat și a prezentat acest subiect dintr-un unghi foarte neobiectiv, consider eu. S-a produs o reacție și ce s-a dorit, aceea s-a reușit în cazul dat. S-a dorit să fie dezastru, murdărie și dezorganizare în inima orașului”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un alt factor care a influențat negativ proiectul în cauză ar fi societatea civilă:

„Toți pedalează pe opinia publică și societatea civilă și iată că acestea și-au făcut rolul, stopând un obiectiv frumos și necesar. Am rămas la aceeași covată spartă”, a declarat clericul.

La ora actuală, potrivit lui Cheibaş, proiectul "stagnează".

Întrebat cum şi-a motivat Primăria refuzul, Cheibaș a spus că s-a invocat lipsa unei dezbateri publice.

„Acolo a fost casă parohială, terenul este în proprietatea catedralei mitropolitane. Sigur că Mitropolia va insista pe construcția acestei clădiri, deoarece catedrala nu are spații auxiliare”, spune Cheibaș.

Cheibaş s-a arătat foarte sigur că în spatele catedralei va fi, totuşi, construit edificiul "cu scop ecleziastic". Dar „când va fi aceasta, Dumnezeu știe”.

Contactat de către noi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vadim Brînzaniuc a spus că nu cunoaște ce s-a întâmplat cu acest proiect după votul din CMC, iar reprezentanți ai Direcției Arhitectură din Primărie ne-au îndemnat să venim marți sau vineri „la audieri la șefii direcției” pentru a obține un răspuns. 

O construcție în formă de potcoavă, cu o înălțime de 6,5 metri și o suprafață de 686 metri pătrați, unde preoții să beneficieze de un grup sanitar și să-și poată schimba vestimentația, urma să fie ridicată în spatele Catedralei Mitropolitane din Chișinău, după ce, în octombrie 2017, Consiliul Municipal a votat pentru acest proiect.