Luxul în care trăiesc capii Mitropoliei Moldovei sunt binecunoscut. De la vacanțele pe litoralul turcesc și doamne frumoase, la saloanele auto opulente vizitate cu regularitate de Mitropolitul Vladimir, pastorii spirituali ai celei mai sărace țări din Europa trăiesc o viață de nababi, scrie Evenimentul Zilei.

Cel mai nou episod din această serie s-a consumat recent, în acest week-end, când Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost surprins de un cetățean în timp ce era așteptat în curtea bisericii „Șfinții Constantin și Elena” din Bălți de un autoturism de lux marca Mercedes Benz E-Classe, model 2017.

Surse apropiate lui Marchel au declarat pentru EvZ Moldova că mașina nu este înscrisă pe numele lui Marchel, dar îi aparține, fiind cumpărată pentru acesta de către nimeni altul decât liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, primar demisionar de Bălți ce se ascunde în prezent la Moscova.

Bolidul de lux și ar fi fost cumpărat undeva la finele anului 2017, începutul lui 2018, înainte ca Usatîi să își anunțe demisia de la Primăria Generală a Bălțiului.

Sursa citată mai precizează că Marchel nu a fost loial din punct de vedere politic numai lui Renato Usatîi. Episcopul s-a orientat întodeauna după partidul politic aflat pe val, astfel că nu a fost decât o chestiune de timp până să slujească și la curtea Socialiștilor și a lui Dodon.

Marchel s-a implicat activ în campanie pentru prezidențiale din noiembrie 2016, atunci când a condus un sobor de preoți care i-a îndemnat pe cetățeni să nu voteze cu lidera PAS, Maia Sandu și să o facă cu Dodon.

De altfel, Dodon mizează pe Marchel ca agent electoral și în aceste două campanii pentru alegerile locale de la Bălți și Chișinău, și apoi la în toamnă la cele parlamentare.

Imediat, după anunțarea demisiei lui Renato Usatîi de la Bălți, Dodon a trecut pe la Eparhia de Bălți condusă de Marchel, acolo unde se realizează niște lucrări de restaurate, făcute din banii publici ai Administrației Prezidențiale.

„Am discutat despre situaţia din municipiul Bălţi, despre Postul Mare şi despre pregătirile pentru sărbătorirea Paştelui din acest an, precum și despre organizarea la Chişinău a Congresului Mondial al Familiilor și despre vizita preconizată în ţara noastră a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Sanctitatea Sa Kirill”, a scris atunci Dodon pe pagina sa de Facebook.

PSRM și Dodon mizează la aceste alegeri locale și parlamentare pe Marchel ca principal agent electoral cu un rol pivotant în partea de nord a țării. Pe linie politico-bisericească, Marchel este apropiat de Patriarhia de la Moscova, căreia îi este subordonat canonic.

De asemenea, Marchel va juca un rol important în organizarea Congresului Mondial al Familiei, o manifestație pro-familia tradițională de inspirație rusească și sponsorizată de oligarhul lui Konstantin Malofeev, apropiat Kremlinului și pus pe lista de sancțiuni a EU și SUA. 

ppAmintim că și reporterii Deschide.MD au încercat de nenumărate ori să luăm legătura cu episcopul pentru a afla mai multe detalii despre noua sa achiziție, însă acesta nu ne-a răspuns.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a declarat că nu cunoaște nimic.

„Chiar ne depășește pe noi acest subiect. Ceea ce e legat de Episcopia de Bălți și Fălești ține de adinistrația acestei Episcopii. Noi aici în Chișinău nu avem de unde să știm despre această mașină și ce făcea ea în curtea bisericii din Bălți”, ne-a spus Cheibaș.