Chirurgul basarabean Igor Tudorache, cel care conduce cel mai mare centru de transplant pulmonar din Germania, cel de la Hanovra, a ajuns în această noapte la București unde, împreună cu echipa Spitalului Clinic "Sfânta Maria", va face cel de al doilea transplant de plămâni din România, primul fiind realizat în 18 aprilie. Transplantul pulmonar bilateral a fost făcut unui pacient de 47 de ani, cu boală bronsectatică.

Bărbatul de 47 de ani a primit doi plămâni de la un pacient mai tânăr care fusese internat la spitalul din Târgu Mureș în urma unui accident vascular cerebral. Primitorul organelor se află în secţia de terapie intensivă şi are o evoluţie postoperatorie favorabilă.

„Considerăm important de ştiut că pacienţii eligibili pentru transplantul pulmonar se vor adresa prin medicii pneumologi din ţară, pentru a putea fi evaluaţi şi ulterior trecuţi pe lista de aşteptare a Spitalului Sf Maria”, se arată într-o informare a spitalului.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Spitalul „Sfânta Maria” din București făcea primul transplant pulmonar din România, donatorul fiind atunci un bărbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrală.

Pacientul transplantat atunci se simte bine.