Procurorul General Interimar, Eduard Harunjen, promite că dosarul lui Vlad Filat și sentința lui de condamnare vor fi făcute publice după ce va fi emisă decizia Curții de Apel. Declarația a fost făcută în cadrul primului Forum moldo-român în domeniul justiției, urmare a unei întrebări adresată din partea celor prezenți în sală. Or în sală se află șefii tuturor instituțiilor din domeniul judiciar românesc și omologii lor de la Chișinău.

Harunjen a spus din start că întrebarea îl depășește deoarece strategia de gestionarea a acestui dosar a fost decisă de un procuror anume, care are independența sa de acțiune. Totodată, el a recunosc că din punct de vedere al PR-lui instituțional PG avea de câștigat mult mai mult dacă acest proces avea să fie public. 

”Aș vrea să cred că societatea vrea rezultat de la justiție și mai puțin îi interesează spectacolul în justițe. Nu știu dacă este norocul, sau nenorocul nostru, dar am într-o perioadă foarte scurtă am reușit să investigăm doi foști premieri, cercetați penal pentru diferite infracțiuni. Multe din acțiunile pe care le-am întreprins au generat niște atacuri fără precedent asupra instituției noastre”, a spus Harunjen.

Procurorul general interimar reitarat faptul că Vlad Filat controla în momentul reținerii sale mai multe instituții mass-media prin intermediul cărora exercita presiune asupra organului de urmărire penală. 

”Nu cred că este un secret faptul că subiectul cercetat deține o sumedenie de trusturi mass-media prin intermediul cărora a încercat să exercite presiune. La fel nu este un secret pentru juriști că un dosar de o asemenea anvergură în care sunt investigate sume enorme, respectiv  - este comprimată o forță politică foarte mare, fără îndoială se fac presiuni asupra participanților la proces”, a mai spus el. 

Harunjen a dat asigurări că dosarul ex-premierului va fi făcut public atunci când se va finaliza procesul de incorporare și legalizare a probelor și acolo unde nu se va mai umbla pe ceea ce înseamnă probatoriu. 

”Vă dați bine seama că sentința nu poate fi ținută veșnic în taină, ea va fi făcută publică, doar că avem doua instanțe în care se examinează fondul cauzei. Nu aș vrea să mă justific, dar este ceva ireal de greu ca să gestionezi astfel de cauze, să dai asigurări participanților la proces că nu vor fi supuși presiunior din partea diferitor grupuri sociale”, a adaugat șeful interimar al acuzatorilor de stat.

Harunjen a conchis că examinarea secretă a dosarului Filat s-a făcut conform prevederii legale care spune că în cazuri deosebite, dosarul poate fi examinat în ședințe cu ușile închise.