Deputatul Constantin Codreanu, alături de deputatul Petru Movilă şi alţi parlamentari de la Bucureşti au iniţiat un proiect de lege care va deschide piaţa muncii din România pentru românii din Republica Moldova şi alte state nemembre ale Uniunii Europene.

Iniţiativa legislativă, cu impact pozitiv atât pentru piaţa muncii din România, cât şi pentru etnicii români din comunităţile istorice din afara graniţelor, vizează completarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Iniţiativa prevede completarea OG nr. 25/2014  cu o nouă literă, având următorul cuprins: „n) străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai altor state în care există comunităţi de români, care pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an”. Această prevedere elimină obligativitatea obţinerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE.

„Propunerea legislativă completează OG nr. 25/2014 cu prevederea legală conform căreia străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetăţeni ai Republicii Moldova, Ucrainei şi Republicii Serbia, dar şi din statele balcanice sau alte state pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an, fără a fi necesară obţinerea avizului de angajare de către angajator. Considerăm că propunerea legislativă va aduce beneficii economiei româneşti şi va crea oportunităţi de colaborare mai strânse cu statele vecine. Această iniţiativă este binevenită în contextul economic şi social actual la nivel european şi global”, a precizat deputatul Constantin Codreanu pe marginea iniţiativei legislative introduse în Parlament.

Sursa: tvr.ro