Viceprim-ministrul Cristina Lesnic, a participat astăzi la înmânarea primelor certificate fermierilor din raionul Dubăsari, care conferă dreptul de acces necondiționat pentru un termen de 20 ani la terenurile agricole din stânga Nistrului, cu începere din 1 august 2018, piotrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare. 

Aceste certificate garantează agricultorilor dreptul de utilizare a circa 400 de hectare, din suprafața totală de 6300 de hectare de teren, amplasate în stânga Nistrului. În perioada următoare va fi asigurată eliberarea documentelor fermieri, pentru celelalte suprafețe de teren.

Amintim că, din anul 2014 proprietarii nu au mai avut acces la terenurile vizate, iar până atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.

Biroul de Reintegrare susține că fermierii din Dubăsari vor avea acces la pământuri de pe data 1 august 2018. Totuși fermierii  nu mai cred în nicio promisiune, deoarece li s-a promis că vor avea acces la pământuri până în luna februarie 2018.

Aeștia își vor putea vedea pământurile doar din luna august și spun că acum pământurile sunt folosite de separatiști: „Noi înțelegem că n-au putut să ne asigure acces la pământurile deja semănate de agenții transnistreni, dar la acele nesemănate au putut să ne dea? Deci așa și nu s-a hotărât nimic, agenții transnistreni folosesc pământurile”.