Tiraspolul s-a conformat: protocolul încheiat cu Chişinăul la finele anului trecut e respectat întocmai, şcolile cu predare în limba română din regiune achitând, a treia lună deja, doar câte o mie de lei pentru chirie. Mai mult decât atât: sutele de mii de lei, plătite până de curând în acest sens, vor fi realocate de Ministerul Educaţiei al R. Moldova pentru renovarea clădirilor în care se află instituţiile amintite.

Despre felul în care a decurs aplicarea protocolului respectiv, DESCHIDE.MD a discutat recent cu directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, care a semnat contractele de închiriere cu autoritățile locale din stânga Nistrului.

Au trecut deja trei luni de la semnarea contractelor de arendare și într-adevăr, timp de trei luni, noi am achitat direct doar câte o mie de lei pe lună, așa cum a prevăzut contractele semnate, ne-a spus Iovcev.

Acum trei luni când discutam cu interlocutorul nostru subiectul cu pricina, Iovcev a precizat că Ministerul Educației le-a promis că banii care erau achitați pentru chirie, după implementarea protocolului, vor fi oferiți școlilor. Directorul ne-a confirmat promisiunea a devenit realitate. 

Toți directorii de școli cu predare în limba română din stânga Nistrului au fost chemați la Chișinău, la Ministerul Educației, unde ni s-a adus la cunoștință că deja există o Hotărâre de Guvern, potrivit căreia suma de bani achitată anual pentru chirie va fi oferită instituțiilor de învățământ pentru a ne rezolva măcar careva din problemele pe care le avem. Hotărârea este valabilă doar pentru anul curent, a precizat Iovcev.

Acesta susține că, în prezent, cele opt școli românești din stânga Nistrului au expediat demersuri către Ministerul Educației; demersurile au fost acceptate, iar acum Ministerul Finanțelor urmează să ofere banii.

De exemplu, liceul nostru achita în fiece an suma de 585 de mii de lei. Acum această sumă ne va fi oferită, iar noi o vom gestiona în dependență de nevoile instituției, susține Iovcev.

Directorul liceului cu predare în limba română din Tiraspol spune că școlile au nevoie de foarte multe investiții, deoarece sunt extrem de vechi, iar cu acești bani va fi posibilă soluționarea celor mai strigente probleme.

Noi am planificat să reparăm fațada, să instalăm semnalizarea antiincendiară; am mai vrea să schimbăm niște ferestre și două uși. Totodată, vrem să reparăm rețeaua de electricitate, care este foarte veche. Toate acestea le putem face din contul sumei care se achita pentru chirie în buzunarul Tiraspolului, afirmă directorul care a remarcat că la ora actuală nu mai există presiunile de pe timpuri.

În Transnistria funcționează opt școli cu predare în limba română pe baza grafiei latine, în baza programelor de învățământ ale Republicii Moldova. În școli învață mai bine de o mie de copii.

 Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol