Sportivul moldovean, Ion Lazarenco Tiron, împreună cu românul, Avram Iancu, “umăr la umăr pentru o istorie comună”. Pe 25 mai, cei doi performeri vor înota 100 de kilometri pe râul Prut, în cadrul proiectului “Umăr la umăr pentru o istorie comună”.

ION LAZARENCO TIRON, sportiv moldovean

Ne-am întâlnit acolo unde s-au întâmplat performanţele noastre de a traversa Canalul Mânecii. I-am dat căştile mele de înot, să le primească ca amintire. Tot vorbeam de proiectele mele, de proiectele lui şi am zis să facem un proiect împreună pe Prut. Anul acesta mă contactează şi îmi zice: Măi Ioane, hai să-i dăm drumul, că acum e momentul.

Ideea înotului celor 100 de km pe Prut i-a venit conaţionlului nostru, Ion Lazarenco Tiron, care a fost salutată imediat de românul Avram Iancu.

AVRAM IANCU, sportiv român

Ne-am întâlnit la Canalul Mânecii şi s-a înfiripat o adevărată prietenie, mai bine zis s-a produs o frăţie în sensul direct al cuvântului. Ion a avut ideea extraordinară de a înota umăr la umăr împreună pe Prut, pentru a arăta românilor de pe ambele maluri ale Prutului că suntem fraţi, că avem acelaşi sânge şi că vorbim aceeaşi limbă. Eu am rezonat imediat acest proiect, şi ne-am gândit să-l punem în practică în anul Centenar. Este un moment extraordinar. Vrem să înotăm 100 de km. Ultimii 100 de km ai Prutului îi vom înota de la Oancea Cahul şi până la vărsarea Prutului în Dunăre.

Ion Lazarenco Tiron a devenit anul acesta al optulea om de pe planetă care a înotat cele şapte strâmtori din provocarea Ocean’s Seven. El a traversat în 2014 Gibraltarul-14 km şi Canalul Mânecii-34 km, apoi în 2017 Canalul de Nord-34 km, în anul 2016 Canalul Catalina-34 km şi Canalul Molokai-44 km. În 2017 Canalul Tsugaru-20 km, iar în ianuarie 2018 a cucerit Strântoarea Cook-26 km. Ion Lazarenco Tiron are 40 de ani, este născut la Orhei şi de 21 de ani a emigrat cu familia în Irlanda, acolo unde ne-a mărturisit că lucrează ca şofer.  El spune că a învăţat să înoate de e Youtube. Ion este implicat în foarte multe proiecte sociale în beneficiul copiilor şi oamenilor sărmani din patria sa.

Avram Iancu este primul român care a reuşit în 2016 să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costul de neopren, după un efort de 18 ore şi jumătate. Anul trecut, bibliotecarul din Petroşani a reuşit o altă experienţă inedită, demnă de Cartea Recordurilor. Avram Iancu a înotat pe tot parcursul fluviului Dunărea, adică 2.858 de km, străbătând zece ţări, respectiv Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, şi patru capitale europene, Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad. Anul acesta, într-o nouă încercare riscantă, Avram Iancu vrea să traverseze fluviul Mississippi, de la izvoare la vărsare.

Sursa: Moldova9.md