Magistratul Ion Druță de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) este singurul candidat înscris în concursul pentru funcția de președinte al CSJ. Candidatura acestuia va fi examinată în ședința de marți a Consiliului Superior al Magistraturii. Magistratul a fost evaluat de către Colegiul pentru selecția şi cariera judecătorilor și a obținut 124 de puncte, din totalul de 125. 

Ion Druță a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica în anul 1994, iar din anul 2013 activează în cadrul Colegiului Civil al Curții Supreme de Justiție. Astfel, magistratul are o vechime de muncă în funcția de judecător de peste 23 de ani. Totodată, Ion Druță este președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Potrivit normelor legale, preşedintele CSJ se numește pentru un mandat de patru ani și poate deţine această funcție pe durata a cel mult două mandate consecutive. Președintele Curții Supreme de Justiție este numit în funcție de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot marți vor fi examinate și candidaturile altor trei judecători care vor să fie promovați la CSJ. Este vorba de o funcție vacantă în instanța superioară. Pentru aceasta s-au înscris trei judecatori care, în prezent, activează la Curtea de Apel Chișinău. Este vorba de: 

  • Oxana Robu; 
  • Liubovi Brânză:
  • Anatolie Minciună.

Aceștia au fost apreciați cu calificative ”excelent” și ”foarte bine”.

Sursa: Bizlaw.md