Fotografiile celor mai activi tați din cele două țări au fost expuse în cadrul expoziției de fotografie ”Tații din Moldova și Suedia”, inaugurată la 18 aprilie în incinta centrului comercial Malldova. Protagoniștii proiectului fotografic au fost selectați în urma unui concurs deschis.

Imaginile cu cei 10 bărbați din Moldova și 25 de bărbați din Suedia au la bază portretele taților care aleg să stea acasă ca să se ocupe de îngrijirea copiilor, momente care promovează egalitatea în familie și efectele sale asupra societății, dar și acțiunile bărbaților și femeilor cu privire la viața de familie și muncă.

Din cei zece tați din Moldova câștigători ai concursului, doi sunt din satul Costești: Victor Țurcan și Tudor Mereacre, iar unul este Aureliu Ștefan Pisică din satul Bardar. ”Educație, dragoste, grijă și înțelepciune trebuie să ofere atât mama, cât și tata! Totul se împarte la doi! Doar așa copilul crește echilibrat și încrezut că va avea suportul ambilor părinți! Nu există responsabilitate de mamă și tată, ci responsabilitate de Părinte!”, spune Tudor, tată a două fete.

Expoziția va fi deschisă în centrul comercial până pe data de 30 aprilie 2018 și își propune să arate efectele pe care egalitatea de gen în cadrul activităților de îngrijire a copiilor le are deopotrivă asupra indivizilor și asupra societății.

La inaugurarea oficială a participat și Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova. „Sunt încântată de această expoziție de fotografie, care ilustrează armonia familiilor în care ambii părinți sunt deopotrivă implicați și se dedică îngrijirii zilnice a copiilor. Aceasta ar trebui să fie o normă în secolul 21 și în epoca Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Este foarte important ca fetele și băieții să aibă o conexiune emoțională cu ambii părinți”, a afirmat Dafina Gercheva.

În aprilie 2016, a fost adoptată Legea nr. 71, care a prevăzut pentru prima dată că tații pot beneficia de un concediu de paternitate de 14 zile, plătit din fondul de asigurări sociale. Din ce în ce mulți tați aleg să își ia concediu pentru ca să aibă grijă de copiii lor. Totuși, doar 1 din 10 tătici face uz de dreptul la concediu de paternitate.

Iată de ce e nevoie de eforturi comune pentru a obține o egalitate de gen efectivă și o partajare mai echitabilă a responsabilităților familiale. Or, potrivit Studiului privind utilizarea timpului, efectuat de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova cu sprijinul ONU, 6 din 10 femei sunt angajate zilnic în activități de îngrijire a copiilor, comparativ cu doar 4 din 10 bărbați.

Sistemul de beneficii parentale din Suedia este unul dintre cele mai generoase din lume, permițând părinților să rămână acasă alături de copiii lor și de a primi compensații din partea statului. Pentru îngrijirea unui copil, părinții beneficiază de concediu plătit timp de 480 de zile. Pentru primele 390 de zile de părinți au dreptul la aproape 80% din salariul lor, până la un nivel maxim. Restul 90 de zile sunt plătite la o rată fixă mai mică. Din primele 390 de zile, 90 sunt rezervate pentru fiecare părinte, în timp ce restul pot fi transferate în mod liber.

În R. Moldova, mamele care lucrează au dreptul la 70 de zile înainte și 56 de zile după nașterea unui copil cu dreptul la 100% din salariu. Tații au dreptul la 14 zile la nașterea copilului și 100% din salariu. După expirarea concediului de maternitate, părinții asigurați au dreptul la un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului ce poate fi utilizat integral sau parțial până copilul atinge vârsta de 3 ani, beneficiile constituind 30% din salariu. Femeile neangajate în câmpul muncii, dar căsătorite, au dreptul la concediu de maternitate cu beneficii calculate în baza salariului soțului.

 

 

Această expoziție foto este organizată de către Institutul Suedez în colaborare cu Ambasada Suediei la Chișinău și Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

Sursa: Ialovenionline.md