Procuratura Anticorupție confirmă dosarul penal pe numele fostului lideri al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca. Ofițerul de presă al PA, Anastasia Mihalceanu, a declarat pentru Deschide.MD că urmărire penală a fost pornită în baza art. 326, aliniat 3, litera a (Trafic de influență cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari) și că aceasta se află în desfășurare.

În după-amiaza zilei de ieri, Deschide.MD scria că în data de 18 aprilie curent, Roșca a fost văzut intrând în sediul CNA unde, din datele aflate ulterior, ar fi fost citat pentru efectuarea acțiunilor care se impun.

Din primele date aflate din anturajul politic, se pare că fostul politician ar fi cerut, în 2009, un milion de euro de la un om de afaceri din Republica Moldova. În schimbul acestei sume, fostul lider PPCD ar fi promis că va „convinge" judecători să se implice pentru influențarea unor decizii de judecată care aveau să-i salveze businessul omului de afaceri.

La scurt timp după ce ar fi pretins milionul, Roșca ar fi primit două prime tranșe care se ridică la ordinul sutelor de mii de euro.

Ținem să precizăm că în 2009 (iunie - septembrie), Iurie Roșca a deținut funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova.

DETALII: SURSE // Iurie Roșca are dosar penal. Este bănuit că ar fi încasat sute de mii de euro

Contactat de reporterii Deschide.MD, Iurie Roșca a ascultat întrebarea, a făcut o pauză scurtă, apoi a răspuns sec: „Eu nu comunic cu site-ul dumneavostră”, și a închis, asta deși ne prezentasem înainte de a adresa întrebarea, deci știa încă de la început cine l-a apelat telefonic.

Articolul în baza căruia este cercetat Iurie Roșca prevede amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani dacă infracțiunea a fost săvârșită în calitatea de persoană fizică, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 7000 la 12000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.