Fostul Președinte al Partidului Popular Creștin Democrat, Iurie Roșca, ar fi bănuit într-un dosar pe trafic de influență aflat pe masa procurorilor anticorupție. Mai multe persoane ne-au declarat că, în data de 18 aprilie curent, l-au văzut pe Roșca intrând în sediul CNA unde, din datele aflate ulterior, ar fi fost citat pentru efectuarea acțiunilor care se impun.

Din primele date aflate din anturajul politic, se pare că fostul politician ar fi cerut, în 2009, un milion de euro de la un om de afaceri din Republica Moldova. În schimbul acestei sume, fostul lider PPCD ar fi promis că va „convinge” judecători să se implice pentru influențarea unor decizii de judecată care aveau să-i salveze businessul omului de afaceri.

La scurt timp după ce ar fi pretins milionul, Roșca ar fi primit două prime tranșe care se ridică la ordinul sutelor de mii de euro.

Ținem să precizăm că în 2009 (iunie - septembrie), Iurie Roșca a deținut funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova.

Oamenii cu care am discutat ne-au lăsat de înțeles că situația lui Roșca de destul de complicată, în condițiile în care investigațiile nu s-ar sprijini doar pe denunțul victimei, ci și pe probe concludente care deja ar fi fost supuse expertizei.

Contactat de reporterii Deschide.MD, Iurie Roșca a ascultat întrebarea, a făcut o pauză scurtă, apoi a răspuns sec: „Eu nu comunic cu site-ul dumneavostră”, și a închis, asta deși ne prezentasem înainte de a adresa întrebarea, deci știa încă de la început cine l-a apelat telefonic.

Până la ora publicării materialului, nici Procuratura nu a venit cu un răspuns la solicitarea noastră de a confirma sau infirma această informație. 

În prezent, oficial, Iurie Roșca este realizatorul proiectului televizat „Megafon” de la postul de televizune controlat de Igor Dodon, NTV. Neoficial, se cunoaște că fostul lider PPCD coordonează agenția de presă Sputnik Moldova.