Creşte nemulţumirea agenţilor economici din satele Doroţcaia, Coşniţa, Cocieri, Molovata şi Pârâta, cărora, ca şi mai înainte, le este obstaculat accesul la terenurile agricole de după traseul Râbniţa - Tiraspol. În ciuda faptului că Chişinăul a semnat încă în noiembrie 2017, cu autorităţile din stânga Nistrului, un protocol în acest sens, fermierii nu-şi pot munci câmpurile nici acum şi afirmă că nu mai cred în promisiunile oficialilor, care le tot spun că „încă se negociază”.

La începutul lunii aprilie, Biroul de Reintegrare informa că fermierii din Dubăsari „își exprimă îngrijorarea în legătură cu tergiversarea artificială a procesului de către partea transnistreană cu neasigurarea până în prezent a accesului la terenurile ce le aparțin în pofida depunerii setului documentar necesar în corespundere cu procedura convenită de protocolul semnat”.

Am luat legătura cu doi dintre agenții economici din Doroțcaia, vizați de acest proces: agricultorii susţin că nu mai cred în promisiunile autorităților: „Pe noi cei din prima linie ne prejudiciază din toate punctele de vedere...”

Valeriu Băcioi este unul din agenții economici din Doroțcaia care, după semnarea protocolului, a realizat un nou contract cu proprietarii, arendând circa 1200 de hectare. El afirmă că perioada în care trebuiau să aibă acces la pământuri a expirat și nu e clar ce urmează.

„În luna noiembrie, după semnarea protocolului privind accesul nostru la terenuri, domnul Bălan [fostul șef al Biroului de Reintegrare], ne-a chemat pe toți agenții economici din Dubăsari la Molovata. Acolo ni s-a spus că, în timp de două luni, trebuie să facem contracte noi cu proprietarii terenurilor și să facem copii la contract și copii la titlu de arendă a proprietății private. Și, ulterior, aceste acte să le prezentăm la Dubăsari. Şi, în maxim două luni, vom avea acces la terenuri. Am pregătit toate documentele și, la 28 februarie, împreună cu restul agenților economici (vreo 20 la număr) din Coșița, Doroțcaia, Molovata și Cocieri, le-am depus la Dubăsari. Acolo ne-au spus să așteptăm 20 de zile ca să verifice toate documentele. A trecut mai mult de o lună și nu avem niciun răspuns”, ne-a spus Valeriu.

Fermierul a adăugat că între timp au venit de mai multe ori reprezentanții Biroului de Reintegrare și le-a promis că o să clarifice situația.

„Au spus că o să ne lămurim și tot se lămuresc, dar nouă nu ne este clar nimic. Încă duc negocieri, nu știu știu ce fel de negocieri”.

Băcioi spune că este al patrulea an de când nu are acces la pământ, deşi plăteştşe opt paznici, pentru că au grijă de depozitele și încăperile de acolo. În plus, el achită și impozite pentru aceste încăperi.

„Pentru că nu-mi pot prelucra cele circa 1000 de hectare de pământ, eu pierd circa cinci milioane de lei anual. Pe noi cei din prima linie, care am ținut piept ca să nu fie date pământurile noastre, ne prejudiciază din toate punctele de vedere”, a conchis fermierul.  

„Nu se vede nicio bucățică de nădejde...”

Vera Simionov este alt agent economic din Doroțcaia care, la fel, a sperat că după semnarea acestui protocol va ajunge pe proprietatea pe care nu a mai călcat din decembrie 2013.

„De la depunerea documentelor tot așteptăm un răspuns. Atunci ne-au promis că ni le vor întoarce, așa cum sunt ele semănate ori nesemănate de către agenții transnistreni care le-au prelucrat. Dar, până la momentul de față, nu știm nimic și lumea nu prea crede că vom mai avea vreodată acces. Toți agenții economici din Coșnița și Cocieri și alte sate observă că nu se vede nicio bucățică de nădejde ca să călcăm pe pământurile noastre”, ne-a declarat Vera Simionov.

Din 2013, de când li s-a interzis accesul la terenuri, Simionov spune că au fost prelucrate de către agenții transnistreni care n-au făcut niciun fel de contract cu proprietarii moldoveni, ci doar „niște înțelegeri” cu primăria lor din Dubăsari.

Vera Simionov spune că un motiv pentru tergiversarea accesului lor la pământuri ar putea fi faptul că o parte din acele loturi au fost deja semănate de către fermierii transnistreni și ei „nu vor să le lase cu una, cu două”.

„În Doroțcaia, din 2003, e Cooperativă agricolă de producere, unde lucrează toți sătenii, iar când se strânge roada, se acoperă cheltuielile, iar ce rămâne se împarte la toți egal. Dar din 2013 împart alții tot”, a mai adăugat fermiera Simionov.

După discuția cu fermierii am solicitat un comentariu la acest subiect de la reprezentanții Biroului de Reintegrare. Deși aceștia au spus că vor veni cu un răspuns până sâmbătă, 21 aprilie, până la momentul publicării materialului nu am primit comentariul solicitat. Astfel, vom reveni cu reacția autorității vizate, îndată după ce vom primi răspunsul promis. 

Am încercat să luăm legătura cu „autoritățile” din Dubăsari. Am telefonat la primărie, dar am fost redirecționați de la o persoană la alta, evident fără a primi explicația cerută.

Amintim că din anul 2003, regimul separatist a început să limiteze accesul proprietarilor şi agenţilor economici la terenurile agricole amplasate după traseul Râbniţa – Tiraspol, iar la sfârșitul lui 2013 aceștia au blocat în totalitate accesul la terenurile agricole.